«Η τρόικα υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα»

Δήλωση-βόμβα, μέσω του Αθήνα 9.84, κατά της τρόικας από μέλος της κυβέρνησης. «Γωνιακό μαγαζάκι», το οποίο δέχεται αιτήματα ιδιωτικών φορέων, χαρακτήρισε τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. «Η τρόικα

έχει εμμονές που δεν είναι βάσιμες και προέρχονται από τη λογική που έχουν δημιουργήσει τα τεχνικά κλιμάκιά της. Είναι ένα γωνιακό μαγαζάκι που όποιος περνάει αφήνει κάτι και έρχεται μετά η τρόικα και λέει: Α, κάντε και αυτό! Σου στέλνω ένα mail και έχουμε και αυτή την εκκρεμότητα. Δεν είναι εκκρεμότητα αυτή βεβαίως».

Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω ερωτώμενος για το εάν πιστεύει ότι η τρόικα υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα: «Ναι υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί φορείς είτε Έλληνες είτε ξένοι, περνάνε από την τρόικα και τους λένε κάντε και αυτό. Μπήκε σε μια λογική η τρόικα για να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».

Με τη θέση του κ. Παπαδόπουλου ότι η τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα γωνιακό μαγαζάκι που δέχεται αιτήματα ιδιωτικών φορέων τα τεχνικά κλιμάκιά της, συμφώνησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 Νόνη Καραγιάννη, υπέδειξε τον ΣΕΒ και γνωστά δικηγορικά γραφεία, τα οποία όπως είπε λειτουργούν με πολιτικές σκοπιμότητες.

Την ίδια ώρα, αυστηρές προϋποθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θέτει η τρόικα στην κυβέρνηση ζητώντας μέρος των χρημάτων να διοχετευθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε παρεμβάσεις, όπως η εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε πως η πλευρά των δανειστών επιδιώκει το «κοινωνικό μέρισμα» από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να διοχετευθεί σε αναπτυξιακές δράσεις, και να μην δοθεί αποκλειστικά για παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Υπογράμμισε πάντως ότι η πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα έχει συμφωνηθεί να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν τελεσίγραφο για συμφωνία έως την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, πέραν του τελεσιγράφου προς την Αθήνα ώστε η εκταμίευση της επόμενης δόσης να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο, χθες στις Βρυξέλλες εμφανίσθηκε το σενάριο να δρομολογηθούν εκταμιεύσεις από τα 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, οι οποίες σχετίζονται με την ικανοποίηση «προαπαιτούμενων» της προηγούμενης αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα