«Η Τουρκία δεν πρέπει να υπερβάλλει»

Η Τουρκία δεν πρέπει "να υπερβάλλει" μετά την υιοθέτηση από τους γάλλους βουλευτές ενός νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Αυτό που επιθυμώ είναι οι τούρκοι φίλοι μας να μην υπερβάλλουν", δήλωσε ο Ζιπέ μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι σκοπεύει να λάβει διπλωματικά μέτρα και μέτρα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε αντίποινα για την απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων από την Άγκυρα, ο Ζιπέ απάντησε: "θα δούμε, ελπίζω όμως

να μείνουμε σε αυτά, αν είναι δυνατόν".

"Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι στενές και εκτείνονται σε πολλούς τομείς. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί", πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός σχολίασε: "Λυπάμαι για αυτή την πρώτη αντίδραση και κάνω έκκληση να επικρατήσει η λογική και το μέτρο".

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει ότι "ο νόμος είναι ισοδύναμος με προδοσία της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας", ενώ εκτίμησε ότι σηματοδοτεί "την επιστροφή της Ιεράς Εξέτασης στη Γαλλία".

Η πρόταση νόμου που υιοθέτησε η γαλλική Εθνοσυνέλευση ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την απόρριψη οποιασδήποτε γενοκτονίας αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, η οποία αναγνωρίζεται στη Γαλλία από το 2001.

Keywords
Τυχαία Θέματα