Η θερινή «Μπλε Σελήνη»

Το τέλος Ιουλίου έρχεται να «σημαδευτεί» από ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αυτό της Μπλε Σελήνης και το κανάλι της ΝΑΣΑ στο you tube ανέβασε ένα βίντεο με το οποίο το εξηγεί.

Η λεγόμενη «Μπλε Σελήνη», η οποία έχει εμπνεύσει πολλούς στιχουργούς και ανθρώπους της Τέχνης φαίνεται να παίρνει αυτό το χρώμα μόνο όταν έχουν σχηματιστεί νέφη από την έκρηξη ενός ηφαιστείου και δημιουργούν

τις κατάλληλες σκιές στην ατμόσφαιρα.

Ως Μπλε φεγγάρι ορίζεται η δεύτερη πανσέληνος ενός μήνα κι η NASA αναφέρει πως όταν κάποιος λέει «μια φορά κατά τη μπλε πανσέληνο» εννοεί ότι κάτι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Φέτος, σημαίνει το «τέλος Ιουλίου».

Οι περισσότερες μπλε πανσέληνοι έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, η δεύτερη πανσέληνος σε ένα μήνα δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε κι αυτό οφείλεται κυρίως σε μια έκρηξη ηφαιστείου.

Η NASA αναφέρει επίσης, πως το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν κάθε βράδυ ένα μπλε φεγγάρι, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία, που είχε μέγεθος μιας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα νέφη σκόνης που δημιουργήθηκαν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κι έτσι το φεγγάρι χρωματίστηκε μπλε. Ακόμη και ο καπνός από μεγάλες πυρκαγιές μπορεί να αλλάξει χρώμα το φεγγάρι.Το βίντεο της NASA

Keywords
Τυχαία Θέματα