Η Σχεδία της ευθιξίας

Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορεί από χθες Τετάρτη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

«Ατομικά το κλειδί είναι να κρατάς το φρόνημά σου ψηλά. Να μην το βάζεις κάτω. Να μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου. Να μην αφήνεις την κατάθλιψη να υπονομεύει τα αισθήματά σου, ιδίως απέναντι στους δικούς σου ανθρώπους. Να μην την αφήσεις να σου τσακίσει τον έρωτα, την αγάπη, την ελπίδα», τονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέα Χριστόφορου Κάσδαγλη που
μίλησε στη «σχεδία» με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ημερολόγιο ενός Ανέργου».

Σε άλλη συνέντευξη, ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης σαν να συμπληρώνει τον Χριστόφορο Κάσδαγλη: «Υπάρχει ένα αίσθημα ενοχής όταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους, το οποίο δεν είναι καθόλου χρήσιμο, είναι πολύ άχρηστο ως συναίσθημα», δηλώνει. Πράγματι. Δεν υπάρχει λόγος και χώρος ούτε για ενοχή ούτε λύπηση. Μόνο για αγώνα, αγάπη και αλληλεγγύη.

Το καρέ των συνεντεύξεων στο τεύχος Ιουνίου 2014 της «σχεδίας» συμπληρώνουν ο Κώστας Ιωαννίδης που μιλάει για το... κελάηδισμα των πουλιών και την ηχητική εγκατάσταση στους κήπους της Γενναδείου βιβλιοθήκης «Χορωδία της Αυγής», αλλά και η πιο «ποθητή γυναίκα του 2014»(!) Εμίλια Κλαρκ, η τρομερή Μάνα των Δράκων Ντενίρις Καλίσι της σειράς που κάνει θραύση παγκοσμίως «Game of Thrones».

Με αφορμή την παραίτηση του νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού (μετά τη θαλασσινή τραγωδία με θύματα εκατοντάδες μαθητές), η «σχεδία» εξετάζει ενδελεχώς το θέμα της πολιτικής ευθιξίας και -ω του θαύματος!- ανακαλύπτει πόσο διαφορετική είναι η ελληνική αντίληψη επί του θέματος σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ακόμα, αυτό το μήνα (Ιούνιο) συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη «Μάχη του Όργκριβ» -ένα γεγονός-σταθμός στο μεγάλο απεργιακό αγώνα των Βρετανών ανθρακωρύχων της δεκαετίας του '80. Στο ρεπορτάζ της «σχεδίας» μαθαίνουμε πώς, σήμερα, κάποιοι εξακολουθούν να μάχονται για το δικαίωμα στην αλήθεια.

Ταξιδεύουμε στην Καραϊβική και διαπιστώνουμε πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνικό εργαλείο, σώζοντας τις ζωές εκατοντάδων παιδιών. Επί τη ευκαιρία, κάνουμε μια στάση σε ένα χωριό της Σουηδίας, όπου έχει έδρα μια εθνική ομάδα της... Σομαλίας!

Επιστρέφοντας, βγάζουμε τον καναπέ από το σαλόνι στην πλατεία της γειτονιάς, για να ακούσουμε μουσικές, να γνωριστούμε με τους γείτονες. Να ανακαταλάβουμε τη πόλη.

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου "σχεδία"

Φράγκων 24. 546 25 Θεσσαλονίκη

Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα

Τ: 213 0231220

www.shedia.gr

[email protected]

f: shedia.streetaper

tw: _shedia
Keywords
Τυχαία Θέματα