«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα εθνικά της εργαλεία»

Μορφή υβριδικού πολέμου κάνει η Ρωσία σε βάρος της Δύσης, υποστηρίζει αμερικανός Στρατηγός Διοικητής του ΝΑΤΟ σε Σύνοδο στο Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα εθνικά της εργαλεία, με διπλωματικές πιέσεις, επικοινωνιακή επίθεση, ευθείες στρατιωτικές ενέργειες και οικονομικό πόλεμο με τις ενεργειακές πιέσεις, για να πετύχει
τους στόχους της. Διεξάγει μια μορφή «υβριδικού πολέμου» σε βάρος της Δύσης», είπε επικεφαλής (SACEUR) των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Phillip Breedlove, στην παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου χερσαίων ευρωπαϊκών στρατηγείων του ΝΑΤΟ που έγινε στο Γ’ΣΣ / NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ο αμερικανός ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ , επισήμανε ότι: «Οι ενέργειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια καθαρή απόφαση από τη Μόσχα να αψηφήσει τις νόρμες που αναμέναμε και προσδοκούσαμε να ζούμε μαζί τους στην Ευρώπη εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, με ένα όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης, ελεύθερης και ειρηνικής. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία για την ευθεία ανάμιξη της Ρωσίας στις πράξεις που είδαμε στην Κριμαία και ακόμη βλέπουμε στην Ανατολική Ουκρανία». Αργότερα στη συνέντευξη τύπου ο κ. Breedlove είπε: «τα τελευταία δέκα ή δώδεκα χρόνια συμπεριφερόμασταν στη Ρωσία σα να ήταν εταίρος και οι χώρες - μέλη της συμμαχίας έπαιρναν αποφάσεις και σχεδίαζαν, υπολογίζοντας και την προοπτική αυτής της σχέσης. Πριν από έξι μήνες είδαμε ένα πολύ εξελιγμένο νέο είδος, «υβριδικού» πολέμου. Ένα από τα στοιχεία αυτού του υβριδικού είδους πολέμου είναι πολύ εξελιγμένη πληροφοριακή και προπαγανδιστική καμπάνια.»

Στην εισήγησή του στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ ο κ. Breedlove σημείωσε ότι και οι νότιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις.

«Το Ισλαμικό Κράτος τώρα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή σε όλη τη νότια πλευρά της συμμαχίας». Όπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στα νότια σύνορα της Τουρκίας, ο κ. Breedlove είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ανταποκριθεί σταθερά τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια στην τουρκική έκκληση για βοήθεια στην αεροπορική άμυνα και τη βαλλιστική πυραυλική άμυνα.

Oι νότιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις «Είχαμε άμεση ανταπόκριση από τρία κράτη, για τους πυραύλους, που σταθερά είναι εκεί πάνω από ένα χρόνο και μπορεί να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Έχουμε ήδη ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα». Πρόσθεσε ότι «η συμμαχία δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη για την απόλυτη δέσμευσή της στο άρθρο 5. Αν η σύμμαχος Τουρκία ζητήσει διαβουλεύσεις σχετικά με επιδρομές του ISIS μέσα στην Τουρκία, ή την ανάγκη για υπεράσπιση, το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί εάν το ISIS περάσει μέσα στην Τουρκία. Αυτό που κάνουμε είναι συλλογική άμυνα» σημείωσε με έμφαση ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα