Η πρόταση της ΤΡΟΙΚΑΣ για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας

Το προσχέδιο τηςέκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Η Έκθεση της Τρόικας), η οποία είδε τηνΠέμπτη το φως της δημοσιότητας και φέρειημερομηνία 27 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετάτο Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρεται ρητάστην κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα24, συνοδεία γραφημάτων αναφέρεται στην«συνεισφορά των δαπανών της Άμυνας, στηδημοσιονομική προσαρμογή». Η Έκθεσησημειώνει ότι τη δεκαετία 2000 - 2009, ηΕλλάδα είχε σταθερά το υψηλότερο δαπάνεςως προς το ποσοστό του ΑΕΠ

ανάμεσα στις27 χώρες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια γίνεταιαναφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου, που οδήγησε στη δραστική μείωση τωνδαπανών για την άμυνα. Για το 2013 θα είναικάτω από το 1% του ΑΕΠ, ενώ την προηγούμενηδεκαετία ήταν σταθερά στο 4% του ΑΕΠ. ΗΈκθεση Της ΤΡΟΙΚΑΣ παρουσιάζει τοσχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανώνκατά 62% και κατά 41% των μισθών και τωνσυντάξεων των ενόπλων δυνάμεων, για τηνπερίοδο 2009 - 2016, ενώ είναι μηδενικέςοι δαπάνες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα,με εξαίρεση την αγορά ηλεκτρονικώνσυστημάτων, κατά προτίμηση από τηνευρωπαϊκή αγορά.

Η συγκεκριμένη παράγραφοςολοκληρώνεται με την επίμαχη φράση:«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείνα επιτευχθεί περαιτέρω εξορθολογισμόςτων δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσετην επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικώνπρομηθειών (e-procurement) και την κατάργησητης υποχρεωτικής στρατιωτικήςθητείας».
Φυσικά, δενπροτείνουν κάτι που θα αντικαταστήσειτην κατάργηση της θητείας, όπωςεπαγγελματίες στρατιώτες. Απλάπροτείνουν, αν όχι την κατάργηση τουΣτρατού, αλλά την ουσιαστική υποβάθμισήτου. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα μεπροφανείς σκοπιμότητες, πολιτικές,κοινωνικές, διπλωματικές καοικονομικές.

Υπήρξεπαρέμβαση του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλουο οποίος δήλωσε ότι "η θητεία ήταν καιθα μείνει υποχρεωτική". Ας ελπίσουμε, ότι θα υπάρξει αποφασιστικότητα καιεπιμονή όχι μόνο στο θέμα της στρατιωτικήςθητείας, αλλά και σε όλα τα θέματα πουαφορούν την Εθνική μας Άμυνα, δηλαδήτην ασφάλεια και την ανεξαρτησίατης χώρας.
Πάντως, δεν θα ξεχάσω,τις διαβεβαιώσεις του κυρίου ΕυάγγελουΒενιζέλου, ο οποίος ως ΥΕΘΑ, σε συνέντευξητύπου στους στρατιωτικούς συντάκτες,όταν είχε ερωτηθεί από τον ΑΘΗΝΑ 984 γιατην πιθανή παρέμβαση της τρόικας σεευαίσθητα θέματα του Υπουργείου ΕθνικήςΆμυνας , το με το γνωστό αυστηρό τουύφος μας διαβεβαίωνε ότι "δεν πρόκειταινα επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθειστο σκληρό πυρήνα της Εθνικής Άμυνας".Ο κύριος Βενιζέλος, μάλλον δεν δικαιώθηκεαπό τα γεγονότα...

Ρεπορτάζ του Χρήστου Καπούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα