Η Πρ. Αντωνιάδου στον ΑΘΗΝΑ 984

Η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου, μίλησε στις 29/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Ράπτη.

Με αφορμή το κοίτασμα φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταξύ άλλων, είπε:  

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει βεβαιότητα πια για την ύπαρξη φυσικού αερίου στην Κύπρο και η βεβαιότητα είναι ένας καθοριστικός
παράγοντας που επηρεάζει τις αποφάσεις των πιθανών επενδυτών, οι οποίοι προγραμματίζουν να επενδύσουν σε μια οικονομία. Η βεβαιότητα πια για την ύπαρξη φυσικού αερίου είναι αυτό που θα δώσει την πρώτη και άμεση ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, γιατί όσοι επενδυτές ενδιαφέρονταν -είχαμε δει πολύ ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό-, θα μπορούν πια να προγραμματίσουν στη βάση αυτής της βεβαιότητας...
Η ποσότητα είναι και η ίδια σημαντική, αν υπολογίσουμε ότι κάθε ένα από τα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αρκεί για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τριάντα περίπου χρόνια, αν ο μέσος όρος που έχει ανακοινωθεί είναι τα 7 τρισεκατομμύρια, μιλούμε για κάλυψη αναγκών 210 ετών. Άρα είναι σημαντική ποσότητα, η οποία στην ουσία θα φτάσει για να καλύψει και τις εγχώριες ανάγκες και για να προχωρήσουμε σταδιακά σε μία εξαγωγική προσπάθεια, σε συνδυασμό βέβαια με τις οποιεσδήποτε άλλες ποσότητες θα ανακαλυφθούν στα υπόλοιπα 12 τεμάχια, που έχουν οριοθετηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου...».

Και πρόσθεσε: «Λέμε ότι η Κύπρος μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη, αλλά δε γίνεται ενεργειακή υπερδύναμη. Ο καθένας πρέπει να έχει και αντίληψη του μεγέθους και των δυνατοτήτων του. Μπαίνει η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη, δε θα εκτοπίσουμε τις υπερδυνάμεις, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και εμείς, στο βαθμό που επιτρέπουν τα δικά μας κοιτάσματα -και βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο-, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, τη στιγμή που αυξάνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο, ακριβώς επειδή φεύγουν οι ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία από την προσήλωση στην πυρηνική ενέργεια...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εκτιμούμε ότι η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία και για την ίδια την Τουρκία να αναθεωρήσει την επεκτατική πολιτική της και να αντιληφθεί ότι έχει και η ίδια συμφέρον από τη λύση του Κυπριακού. Είναι προς το συμφέρον της να συμβάλλει προς την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση βέβαια του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ώστε να μπορέσουν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις ολόκληρης της Κύπρου με την Τουρκιά και να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα