Η πιο μεγάλη ώρα των... αουτσάιντερ

του Διονύση Δελλή

Αν κάποιος το έλεγε τον περασμένο Αύγουστο θα τον περνούσαν για... τρελό. Ονειροπόλο οπαδό ή... τρελό γενικώς από εκείνους που κάποια στιγμή τους επισκέπτονται κάποιοι καλοί κύριοι προσφέροντας τους, την γνωστή λευκή ρόμπα με τα μανίκια... ανάποδα!

Όχι δεν υπερβάλλουμε. Όσο «δημοκρατικό» και αν είναι το ποδόσφαιρο άλλωστε, δεν χρειάζεται να είσαι «μυημένος» προκειμένου να αντιληφθείς ότι τα θαύματα σπανίζουν. Πόσο μάλλον όταν η κουβέντα αφορά σε μια ολόκληρη αγωνιστική σεζόν. Στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Μιας διαδρομής που περνά από 34-38 ματς, που απαιτεί

συνέπεια, γεμάτο ρόστερ, ικανότητα στο να αντέξεις τον ανταγωνισμό. Εκεί που το μεγάλο ψάρι -σχεδόν- πάντα τρώει το μικρό. Εκεί που η δύναμη του μπάτζετ ουσιαστικά, αποφασίζει και όλα τα υπόλοιπα.

Και ενώ λοιπόν όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα στα αλήθεια ισχυρό αξίωμα που βρίσκει εφαρμογή 99 φορές στις 100, φέτος φαίνεται πως ήρθε η ώρα για την εξαίρεση. Και τι εξαίρεση; Διπλή. Φτάνοντας στην... πόρτα του Απρίλη στις δύο κορυφαίες λίγκες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπάρχουν ισάριθμα αουτσάιντερ που έχουν πραγματικά βάλει πλώρη για το απίστευτο.

Ειδικά μάλιστα στην Ισπανία, φτάνει μονάχα μια ματιά στη βαθμολογία. Πρώτη είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε που έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1996(!). Από την εποχή του Πάολο Φούτρε, του Μιλίνκο Πάντιτς και του... νυν προπονητή της στα χρόνια της ποδοσφαιρικής νιότης του. Που να αφήσει χώρο η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα για να χαμογελάσει κάποιος άλλος στην Ισπανία; Έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που κατάφερε κάποιος να σπάσει το « αιώνιο δίπολο», και αυτή ήταν η Βαλένθια. Η Ατλέτικο ήταν μονίμως... εκτροχιασμένη. Μέχρι φέτος που έχει βαλθεί να πάει την κούρσα ως το τέλος.

Έπειτα από 30 αγωνιστικές έχει 73 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη Μπαρτσελόνα και τρεις από την Ρεάλ. Δεν έχει τελειώσει τίποτε ακόμη. Το στοίχημα όμως για τους «Ροχιμπλάνκος» ήταν να μπορέσουν να δείξουν ανταγωνιστικοί, απέναντι σε δύο ομάδες που προφανώς και ανήκουν στις τέσσερις-πέντε κορυφαίες του πλανήτη. Να αντέξουν στον μαραθώνιο της Πριμέρα. Από τη στιγμή λοιπόν που έφτασαν ως εδώ, όλα μπορεί να συμβούν. Δεν αποκλείεται ο τίτλος να κριθεί πάνω στο νήμα. Τελευταία αγωνιστική (38η) το πρόγραμμα διατάζει Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο στο «Καμπ Νου». Αν θα τα καταφέρει; Θα φανεί στη σκηνή! Στο χειροκρότημα. Το σίγουρο είναι ότι η Ατλέτικο έχει ήδη ξεπεράσει φέτος την προσδοκία. Και απειλεί με «επανάσταση»...

Και αν αυτό που ετοιμάζεται να κάνει η ομάδα του Σιμεόνε μοιάζει απίθανο; Τι να πει κανείς και για τα παλλικάρια του Μπρένταν Ρότζερς. Για την απίστευτη Λίβερπουλ που έχει μετατρέψει σε «κόλαση» την φετινή μάχη τίτλου στην Αγγλία. Πέρσι οι reds τερμάτισαν όγδοοι. Δεν μπόρεσαν να βγουν ούτε στην Ευρώπη. Φέτος; Έχουν να χάσουν από τις 29 Δεκεμβρίου. Μετρούν μάλιστα 7 διαδοχικές νίκες από τις 8 Φλεβάρη και έπειτα όταν «σκόρπισαν» με 5άρα την Άρσεναλ. Είναι έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Τσέλσι (69β.) έπειτα από 31 ματς. Και την Τσέλσι, όπως και την Σίτι (τρίτη στη βαθμολογία αλλά με δύο ματς λιγότερα) την φιλοξενεί στο «Άνφιλντ» μέσα στο Απρίλη. Στις 7 και στις 13 του Απρίλη μπορεί να κρίνονται τα πάντα. Μπορεί στα αλήθεια το πρωτάθλημα να επιστρέψει στο... λιμάνι του. Εκεί που έχει να φανεί από το 1990!

Η φετινή Λίβερπουλ έχει το ένα-όγδοο του μπάτζετ της Σίτι. Το ένα-έβδομο του αντίστοιχου της Τσέλσι. Κοστίζει λιγότερο από την Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ, την Τότεναμ. Κανείς δεν την υπολόγιζε ότι μπορεί στα αλήθεια να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Αντικειμενικά η σεζόν θα ήταν σούπερ επιτυχημένη αν απλώς τερμάτιζε τέταρτη και κέρδιζε το δικαίωμα να παίξει προκριματικά για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Και όμως η παρέα του Τζέραρντ έχει διαλύσει τα προγνωστικά. Και μεταξύ μας; Αυτόν τον καιρό παίζει και το καλύτερο ποδόσφαιρο από όλους στην Αγγλία. Με τον πρώτο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, Λουίς Σουάρες να έχει γίνει... ο Μέσι του νησιού. Με τον δεύτερο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, Ντάνιελ Στάριτζ να ακολουθεί. Με πιτσιρίκια σαν τον Στέρλινγκ, τον Κουτίνιο, τον Φλάναγκαν να γίνονται... άντρες μέσα σε μια σεζόν.

Γίνεται. Δεν είναι το πιθανότερο, αλλά γίνεται. Μπορεί στα αλήθεια να ζούμε την χρονιά των μεγάλων αουτσάιντερ. Μπορεί να ήρθε η ώρα της ανατροπής!

Keywords
Τυχαία Θέματα