Η Ο. Κεφαλογιάννη στον ΑΘΗΝΑ984

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στις 8/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τον τουρισμό:

«Έχουμε ξεκινήσει με εξαιρετικά θετικά μηνύματα και οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Πηγαίνουμε για μια νέα χρονιά - ρεκόρ. Το 2013 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά και η τουριστική κίνηση στη χώρα μας κινήθηκε σε
πάρα πολύ υψηλά επίπεδα -περίπου 18 εκατομμύρια αφίξεις-, αλλά είχαμε και μεγάλη αύξηση στα έσοδα, της τάξης του 15%. Ήταν χρονιά - ρεκόρ η περσινή, αλλά όπως δείχνουν όλα, η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη από το 2013 και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Δεν το είχε πει μόνο ο κ. Ανδρεάδης πέρυσι, το είχε πει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ότι ο τουρισμός βοήθησε πραγματικά στο να είναι το έλλειμμα πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογιζόταν στην αρχή. Επομένως, σίγουρα είναι ένας τομέας της οικονομίας, ο οποίος μας έδωσε, πρώτος, θετικά μηνύματα και είναι ένας τομέας που έχει -νομίζω- ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις ανάπτυξης... Ήδη από το πρώτο πεντάμηνο βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 25% στις αφίξεις. Είναι πολύ μεγάλη η αύξηση και τα έσοδα πάνε περίπου ανάλογα, διότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον τουρισμό στην Αθήνα. Αυτό νομίζω ότι είναι και το πιο ενθαρρυντικό απ' όλα τα μηνύματα, γιατί μια τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούσε να μην έχει μια πρωτεύουσα που να είναι ένας εξίσου ελκυστικός προορισμός. Η Αθήνα δυστυχώς, λόγω του ότι όλη η αρνητική δημοσιότητα των περασμένων ετών είχε επικεντρωθεί στην πόλη, αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία. Από χρονιά σε χρονιά είχαμε πτώση, υπήρχε αδυναμία να προσελκύσει κανείς την Αθήνα, λόγω της κατάστασης και λόγω της εντύπωσης του κόσμου για το τι θα βρει στη πρωτεύουσα. Είναι πάρα πολύ θετικό το ότι καταφέραμε ν' αλλάξουμε αυτή την εικόνα και επιτέλους να βλέπουμε πολλούς τουρίστες να επισκέπτονται και την Αθήνα».

Και πρόσθεσε: «Τον 2012 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Όταν ανέλαβα, τον Ιούνιο, οι κρατήσεις ήταν λίγες και η πορεία του τουρισμού, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν εξαιρετικά χαμηλή και σε μεγάλη πτώση. Χρειάστηκε λοιπόν, να γίνει μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο να επιστρέψει στην Ελλάδα και ένας από τους τρόπους που έγινε αυτό είναι ότι καταφέραμε να τους πείσουμε ότι η Ελλάδα ήταν ένας προορισμός, ο οποίος προσέφερε καλές υπηρεσίες σε καλή τιμή. Ο τουρισμός είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός τομέας. Δεν μπορεί, δηλαδή, να βλέπει κανείς τι γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δει τι γίνεται και στις υπόλοιπες αγορές. Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε μόνο τη χώρα μας. Μπορεί εμάς να μας έπληξε πιο βαθιά και να είχε να κάνει και με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας -και γι' αυτό το λόγο την έχουμε νιώσει πολύ πιο έντονα- αλλά επηρέασε όλο τον κόσμο και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οι κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι έχει επηρεάσει και τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών. Για ν' αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τα έσοδα της χώρας μας και αν θέλουμε να προσελκύσουμε έναν πιο ποιοτικό και πιο αναβαθμισμένο τουρισμό, θα πρέπει να κινηθούμε πάνω στη στρατηγική που έχουμε χαράξει από την αρχή και αυτή είναι το να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν με ειδικές μορφές τουρισμού. Να φέρουμε, δηλαδή, τουρισμό με υψηλότερο εισόδημα. Για παράδειγμα, ιατρικό, ιαματικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό. Όλες αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού που τις ψάχνουν πολύ περισσότερο πλέον οι τουρίστες και βεβαίως και με νέες επενδύσεις υψηλότερων προδιαγραφών. Γι' αυτό και με τον νόμο πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και με το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει τώρα στη Βουλή, προσπαθούμε ν' απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για να πάμε σ' ένα πιο αντιγραφειοκρατικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης όλου του πλαισίου στο οποίο κινείται ο τουρισμός, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καινούριες επενδύσεις στη χώρα υψηλών προδιαγραφών όμως...».

* Για το δημοψήφισμα σχετικά με τη μικρή ΔΕΗ:

«Θεωρώ ότι δεν έχει βρεθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα υπογράψουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Επομένως, μιλάμε για μια πολύ υποθετική ερώτηση. Και μιλάμε για μια χώρα που δεν έχει κάνει δημοψήφισμα για πολλά θέματα που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν λέμε ότι είμαστε αρνητικοί γενικά στις ιδέες ενός δημοψηφίσματος, μιλάω για θέματα που μπορεί να απασχολούν την κοινωνία. Εν προκειμένω όμως δεν βρίσκω ότι γι' αυτό το θέμα θα πρέπει για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια, η ελληνική κοινωνία να μπει σε μια διαδικασία δημοψηφίσματος. Αλλά δεν βλέπω και η πρόταση από την άλλη πλευρά να είναι κάτι παραπάνω από μια παρελκυστική πολιτική, διότι ούτε αντιπρόταση υπάρχει, ούτε επί της ουσίας μια πολιτική για το τι άλλο θα έπρεπε να γίνει. Νομίζω ότι είναι απλώς, δηλαδή, μια παρελκυστική πολιτική, έτσι ώστε να ασχολούμαστε με κάτι άλλο και όχι με την ουσία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα