«Η Νίκη» της Λ. Αναγνωστάκη στο Εθνικό

Σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης, η «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη -έργο εμβληματικό που συνδιαλέγεται με τη μοναξιά και το αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, γραμμένο από μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς- ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν η Ρένη Πιττακή και η Μαρία Κεχαγιόγλου, κάνει πρεμιέρα σήμερα, 21
Δεκεμβρίου.

Ξεριζωμένοι βίαια από την πατρίδα, ο Νίκος, η αδελφή του και η μητέρα τους, ζουν σε μία βιομηχανική πόλη της Γερμανίας, όπου βρίσκονται πολλοί Έλληνες μετανάστες. Η οικογένεια, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, παλεύει να αφήσει πίσω το χθες και να προσαρμοστεί σε μία διαφορετική αντίληψη ζωής και κοινωνικών συμβάσεων. Όμως, η Ελλάδα και οι ανοιχτές πληγές της βρίσκονται παντού. Ο Νίκος εμπλέκεται άθελά του σε έναν ιστό από πολιτικές σκοπιμότητες και γίνεται μοχλός και θύμα σε ένα σκοτεινό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτοί που μένουν πίσω μοιάζουν καθηλωμένοι στον ξένο τόπο.

Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη, που γράφτηκε το 1978, σηματοδοτεί στροφή της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως σε μια πιο ρεαλιστική γραφή, χωρίς όμως να «προδίδει» στο ελάχιστο το βαθύ ποιητικό βλέμμα, που διατρέχει όλο της το έργο. Απογυμνωμένη από μελοδραματισμούς, αλλά εμποτισμένη με την κατάρα της ελληνικής φυλής, τον εμφύλιο σπαραγμό, η Νίκη κάνει ένα τολμηρό και ψύχραιμο σχόλιο στα βαθιά ριζωμένα πολιτικά αδιέξοδα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

«Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη διατρέχει τον χρόνο για να αποδειχτεί εμβληματικό έργο της νεοελληνικής συνείδησης. Μία οικογένεια δίχως αγάπη, Έλληνες που μεταφέρουν παλιές ιστορίες εμφύλιας διαμάχης στη μυθική Γερμανία της μετανάστευσης, ζουληγμένοι "ήρωες" που αναζητούν την κίνηση για να καταλήξουν στην καθήλωση..», αναφέρει ο σκηνοθέτης για το έργο.

«Ξεκινήσαμε από μία αναλυτική διερεύνηση των προσώπων, των σχέσεων και των καταστάσεων για να "ανοίξουμε" το έργο σε διαστάσεις του, κρυφές και ποιητικές, που το κάνουν απελπιστικά ενεργό στο σήμερα. Πόσο διαφορετικά πρέπει και μπορεί να ανέβει σήμερα η Αναγνωστάκη; Πόσες νέες δυνατότητες βρίσκει αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή φωνή με τα εργαλεία και την εκφραστικότητα του σημερινού θεάτρου; Την παράσταση σημαδεύει, ακόμη, μια θεατρική σκυταλοδρομία ανάμεσα στη Ρένη Πιττακή, Βάσω στο πρώτο ανέβασμα του έργου, και στη Μαρία Κεχαγιόγλου, Βάσω στο τωρινό. Και το ζεϊμπέκικο πριν από το φονικό μπορεί να μείνει μετέωρο...», σημειώνει ο Βίκτωρ Αρδίττης.

«Η Νίκη είναι το χρονικό μιας οικογένειας που ξεκίνησε από τα βόρεια της Μακεδονίας, πέρασε από κάποια συνοικία του Πειραιά, για να καταλήξει στη Γερμανία. Το θέμα του έργου δεν είναι το μεταναστευτικό, η Γερμανία είναι εδώ ο χώρος και το τέρμα μιας σπαραγμένης διαδρομής. Οι Έλληνες αυτοί δεν πρέπει να ιδωθούν απλά σαν μετανάστες και σαν θύματα της ελλαδικής πραγματικότητας. Μεταφέρουν όλη τη μακρόσυρτη και τυφλή αγωνία της πρωτόγονης ελληνικής οικογέ
Keywords
Τυχαία Θέματα