Η Μ.Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 6/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη Συρία:

«Ο κ. Ράσμουσεν (γενικός γραμματέας του NATO) δήλωσε πεπεισμένος για τη χρήση χημικών εκ μέρους του καθεστώτος Άσαντ και είπε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάθε δικτάτορα να νιώθει ότι είναι ατιμώρητος για τη χρήση χημικών. Εκπλαγήκαμε, διότι δεν υπάρχει συζήτηση και απόφαση της συμμαχίας επί
αυτής της θέσης, άρα δεν έχουμε ούτε καν νομιμοποιητική βάση σε περιφερειακό οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ και φυσικά δεν έχουμε τις αποδείξεις, οι οποίες θα αποτελούσαν τη βάση για να υπάρξει μια τέτοια απόφαση. Το τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό...».

Δημοσιογράφος: Ακούγοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, φαντάζομαι ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, οι αποφάσεις σας δημιούργησαν την αίσθηση ότι είναι προειλημμένες, δηλαδή ανεξαρτήτως του πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί σε διπλωματικό και διεθνές πεδίο, είναι απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν;

Μ. Κοππά: «Κρίνοντας από την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα, θα έλεγα ναι. Οι πιθανότητες τείνουν προς αυτό που λέτε. Διότι, αλλιώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να βγει με τέτοια έμφαση και να δηλώσει κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, όλο το εγχείρημα παραμένει αίολο. Το πιο πιθανό είναι οι ΗΠΑ να ζητήσουν απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά εκεί θα τεθεί το ερώτημα αν είναι νόμιμο το ΝΑΤΟ να δρα εκτός γεωγραφικού πεδίου και όχι στα πλαίσια που ορίζει ο κανονισμός του... Το συμβούλιο ασφαλείας με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που λύνουν διεθνή προβλήματα...».

* Για το ΠαΣοΚ:

«Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης κρίσης και της διαχείρισης των μνημονίων, αυτή τη στιγμή το ΠαΣοΚ έχει μείνει μόνο ο διαχειριστής ενός συμβολισμού και αυτό διότι σήμερα οι αξίες για τις οποίες παλέψαμε δεν αντανακλώνται σε τίποτα, στην πολιτική που ασκούμε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και γι' αυτό η κοινωνία απέχει μακράν από τη δική μας θέση και κυβερνητική στάση και αυτό αποτυπώνεται δυστυχώς και δημοσκοπικά. Χρειάζεται ο -αναγκαίος κατ' εμέ- χώρος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που ξεπερνάει το ΠαΣοΚ, για να μπορέσει να εκφραστεί με σύγχρονους όρους, με ένα μεταρρυθμιστικό σύγχρονο αίτημα για βαθιές αλλαγές στην κοινωνία, στην αντίληψη, στην πολιτική, με ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που δεν θα είναι όμως ένα σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα εκφράζει τα κοινωνικά στρώματα και την κοινωνική αναγκαιότητα, όπως τα εξέφρασε το ΠαΣοΚ στις απαρχές του. Αν θα λέγεται ΠαΣοΚ ή όχι είναι το λιγότερο. Δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις. Δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά από το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό αυτού του ευρύτερου χώρου, αλλά με άλλο βλέμμα, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς προσπάθειες καπελώματος του ενός και του άλλου και κυρίως ακούγοντας την κοινωνία. Έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά είναι κουβέντες σαλονιού, κουβέντες μεταξύ μας, δηλαδή να τα λέμε και να τα ακούμε εμείς. Η κοινωνία ζει τη δική της δυστυχία εν μέσω μνημονίου, δίνει τον δικό της αγώνα και δυστυχώς έχει κλειστά τα αυτιά της σε ό,τι και να πούμε».

Δημοσιογράφος: Έτσι όπως το λέτε, αυτό μπορεί να γίνει και με άλλες ηγεσίες;

Μ. Κοππά: «Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Το θέμα είναι με ποιες θέσεις και με ποια πολιτική θα γίνει. Αν ξεκαθαριστεί αυτό, θα γίνουν σαφή και όλα τα άλλα. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα προσώπου, αλλά θέμα πολιτικής θέσης, η οποία αυτή την στιγμή δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα