Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ 9.84

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 6/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Υποθέτω -χωρίς να γνωρίζω- ότι ζητήσαμε από το ΔΝΤ να εγκρίνει και το ίδιο τη δόση, ώστε να μην απομονωθούν οι Ευρωπαίοι και αναγκαστούν να ζητήσουν από τα δικά τους κοινοβούλια έγκριση δόσης προς την Ελλάδα,

την οποία το ταμείο δεν εγκρίνει».

Δημοσιογράφος: Τέτοια περίπτωση μπορεί να περάσει από συγκεκριμένα κοινοβούλια;

Μ. Ξαφά: «Αμφιβάλλω, αλλά συγχρόνως η δυσκολία είναι ότι από αξιολόγηση σε αξιολόγηση έχουν πάει πίσω τα εργασιακά, αλλαγές που θέλουν να κάνουν οι πιστωτές στα εργασιακά, τα οποία είναι κόκκινο πανί γι' αυτή την κυβέρνηση. Εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως και στο ασφαλιστικό που όχι μόνο η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά θέλει και να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση, θα της δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών για να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αν και τότε δεν αποπληρώσει, τότε θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεωκοπίας. Οπότε τίθονται σε ισχύ οι λεγόμενες ρήτρες cross default. Κάτι τέτοιο συνιστά αυτόματα αθέτηση πληρωμών προς άλλους πιστωτές -και κυρίως προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα δάνειο ύψους 142 δισ. Ευρώ-, πράγμα που επιτρέπει σε άλλους δανειστές να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει, όχι μόνο ως προς το ταμείο, αλλά ως προς και άλλους πιστωτές της, πράγμα που θα έχει συνέπειες φυσικά και για την συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ».

Και πρόσθεσε: «Βγάζουμε δεν βάζουμε τον Απρίλιο. Μετά τον Μάιο χρωστάμε άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο και τον Ιούνιο άλλο 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποπληρώσουμε με την ίδια μέθοδο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση απλώς κάνει μία προσπάθεια να δείξει ότι διαπραγματεύεται σκληρά και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει κάποια συμφωνία... Οι πιστωτές έχουν το πάνω χέρι σε κάθε διαπραγμάτευση και έχουν την εύλογη επιθυμία να πάρουν πίσω τα δανεικά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα