Η Λ. Κατσέλη στον ΑΘΗΝΑ984

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, μίλησε στις 6/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η λύση για το χρέος, κατά τη γνώμη σας;

Λ. Κατσέλη: «Και για το εξωτερικό, αλλά και για το εσωτερικό χρέος,

χρειάζεται οπωσδήποτε μία πολύ γενναία ρύθμιση. Το χρέος αυτό είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορεί να πληρωθεί. Αυτό που έγινε στην εσωτερική σκηνή με το νόμο 3869, σύμφωνα με τον οποίο οι συμπολίτες μας μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη μέσα από δικαστήρια, θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό για το εξωτερικό δημόσιο χρέος... Και στο εσωτερικό αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες».

Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να φύγει από πάνω από την ελληνική οικονομία το τεράστιο βάρος αυτού του συσσωρευμένου χρέους, το οποίο, ακόμα και αν έχουμε ένα πλεόνασμα της τάξης του 3 - 4%, δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Ένας από τους λόγους που δεν γίνονται επενδύσεις είναι ακριβώς αυτός...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή χρέους, με συμμετοχή των εταίρων σε διάφορα αναπτυξιακά έργα και αυτό έγινε διεθνώς. Αυτή είναι μία λύση, αν δεν δέχονται το κούρεμα ή της μείωση ή της διαγραφή του χρέους μονοκοντυλιά. Η διαγραφή χρεών έχει γίνει σε περίπου 48 χώρες σ' ένα βράδυ... Δεν έχει γίνει από την ελληνική πλευρά μία τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση και αυτό είναι που σου λένε και συνάδελφοι σου στο ΔΝΤ, αλλά και σε ευρωπαϊκά όργανα, δηλαδή ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τεκμηριωμένο και σοβαρό τρόπο, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους...».

Και πρόσθεσε: «Εφόσον έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δανειστές, το μνημόνιο θα συνεχιστεί. Μπορεί να μην λέγεται μνημόνιο, αλλά θα λέγεται κάπως διαφορετικά. Δεν είναι λύση να δανείζεσαι με υψηλά επιτόκια, γιατί αυτό αυξάνει το βάρος του χρέους. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα τρία κομμάτια που εντάσσονται στην προεκλογική φαρέτρα του κ. Σαμαρά για να πείσει τον κόσμο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα