Η Κύπρος αναλαμβάνει και επισήμως την προεδρία

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί στις 8μμ, στο Θέατρο Κουρίου η επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λόγω της θέσης του θεάτρου Κουρίου (στην περιοχή της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου) την ευθύνη ασφάλειας θα έχουν από κοινού η Αστυνομία των Βάσεων και η Κυπριακή Αστυνομία. Έχουν επιστρατευθεί 400 αστυνομικοί, πέραν των 200 που θα διαθέσει η Βάση Ακρωτηρίου, οι οποίοι θα αναπτυχθούν γύρω από τον παράλιο αρχαιολογικό χώρο, ανάμεσα στη Λεμεσό και στην Πάφο. Αρκετές
ώρες πριν την άφιξη των επισήμων, η περιοχή θα αποκλειστεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εκδήλωση θα αρχίσει στις οκτώ το βράδυ, με ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ύμνου της ΕΕ. Στην τελετή θα παραστούν ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και το Κολέγιο των Επιτρόπων, με επικεφαλής το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επίσης, θα παραστούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, από τη χώρα της οποίας η Κύπρος παρέλαβε τη σκυτάλη της προεδρίας.  

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορόδραμα και τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο, βασισμένα σε αναγεννησιακή ποίηση.

Λόγω έλλειψης χώρου, όπως ανακοινώθηκε, έχουν αποκλεισθεί από την τελετή οι Κύπριοι δημοσιογράφοι και οι ξένοι ανταποκριτές στην Κύπρο, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ωστόσο στην τελετή θα είναι 50 περίπου δημοσιογράφοι που θα έλθουν από τις Βρυξέλλες.
Keywords
Τυχαία Θέματα