«Η φτώχεια έχει πρόσωπο»

Με σύνθημα «Η φτώχεια έχει πρόσωπο», η Athens voice, to protagon.gr και ο Αθήνα 9.84 συντονίζονται σήμερα έως τις τέσσερις το απόγευμα, παρουσιάζοντας, σε συνεχή ροή, ένα μεγάλο αφιέρωμα για το αυξανόμενο πρόβλημα της φτώχειας. Μέσα από έναν μαραθώνιο θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πως η φτώχεια δεν είναι στίγμα και πως η φτώχεια γεννά την αλληλεγγύη.  Ποιός όμως είναι ο ορισμός

της φτώχειας; Οι άνθρωποι που έχουν εισόδημα λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας τους κινδυνεύουν να ανήκουν στην κατηγορία των φτωχών ή και κοινωνικά αποκλεισμένων. Ποιο είναι το όριο της φτώχειας; Το να ζει κάποιος κάτω από τα όρια της φτώχειας σημαίνει ότι τα βγάζει πέρα με λιγότερα από 6.480 ευρώ τον χρόνο (περίπου 17 ευρώ την ημέρα) ή με 13.608 ευρώ ετησίως αν πρόκειται για νοικοκυριά με δύο παιδιά.

Κάτω από αυτό το όριο, από την λεγόμενη σχετική φτώχεια περνάμε στην απόλυτη φτώχεια στο πλαίσιο της οποίας απουσιάζουν τα βασικά είδη διατροφής, αλλά και τα βασικά είδη διαβίωσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Φτώχειας, Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «27» μετά τη Λετονία.
Τουλάχιστον ένας στους 5 κατοίκους στη χώρα μας βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ των «15».
Δύο είναι οι βασικοί οικονομικοί και κοινωνικοί μηχανισμοί παραγωγής φτώχειας είτε αφορούν σε Έλληνες είτε μετανάστες: Η ανεργία, που αποτελεί διαχρονικό παράγοντα κοινωνικού αποκλεισμού και το εντεινόμενο τα τελευταία χρόνια φαινόμενο των φτωχών εργαζομένων.

Ο Αθήνα 9,84 φιλοξενεί σήμερα τις φωνές των συμπολιτών μας που η ζωή τους άλλαξε ξαφνικά με την κρίση καθώς και ειδικούς που μιλούν για το προφίλ του νεόπτωχου και τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα