Η Ευρώπη σε «σύγχυση»

Χρόνο για να γεφυρωθούν οι γαλλογερμανικές διαφορές δίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τις αποφάσεις για την κρίση χρέους να παίρνουν αναβολή. Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ, πλην της Συνόδου της Κυριακής, θα συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη. Μέρκελ και Σαρκοζί αναμένεται να έχουν εκ νέου κατ' ιδίαν συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες.
Έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Πρόσθεσε πως η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η Ευρώπη κινείται προς μια οικονομική κυβέρνηση για τις 17 χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, εν όψει της κρίσιμης συνόδου της ευρωζώνης για την κρίση χρέους.

«Η Ευρώπη κινείται αποφασιστικά προς μια οικονομική κυβέρνηση στην ευρωζώνη», δήλωσε μιλώντας σε επιχειρηματίες σε σεμινάριο στη Σεούλ.

Ο Φιγιόν δήλωσε ότι η κρίση έχει εκθέσει τις παραβλέψεις της νομισματικής ένωσης της ηπείρου, και ότι η παγκόσμια οικονομία και η διακυβέρνηση, προσεγγίζουν «μια στιγμή αλήθειας». Ωστόσο, επισήμανε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση. Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, θα ξεπεράσει τις δοκιμασίες και θα βγει ενισχυμένη. Σας ενθαρρύνω να έχετε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόκειται να ξεκινήσουν τις προ-συνόδου συνομιλίες την Παρασκευή, εν τω μέσω ελπίδων ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, οι αγορές συνεχίζουν τις πιέσεις, υπό το βάρος των ανησυχιών για την ύφεση και το τραπεζικό σύστημα.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά μια ή δυο βαθμίδες, προειδοποιεί ότι μπορεί να προχωρήσει η Standard & Poor's, εφόσον η Ευρωζώνη διολισθήσει σε ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα