Η «επόμενη ημέρα» στην Κύπρο

Αμηχανία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο μετά το ηχηρό «όχι» της Κύπρου στην επιταγή του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές από το κυβερνητικό ΔΗΣΥ, και όλα πλέον τίθενται εκ νέου υπό διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα στη Μεγαλόνησο.

Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων έχει συγκαλέσει για τις 9 το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δήλωσε τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της βουλής, ενώ νωρίτερα θα δει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο.

Στον Αθήνα 9.84 και στο Νεκτάριο Νώτη και τον Γιάννη Παπαγεωργίου μίλησε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος τόνισε ότι το «κούρεμα» καταθέσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το plan b, ενώ πρόσθεσε ότι από αυτό το σχέδιο δεν μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία.

Η απόφαση της Κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου για την καταψήφιση - με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές - της απόφασης του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Σε δηλώσεις του στα ξένα ΜΜΕ είπε ότι, στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. «Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ. Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

«Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε σήμερα την αποφασιστικότητα του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία» με το Eurogroup, ανέφερε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει να πάμε πίσω στην Ευρώπη και να τους πείσουμε με επιχειρήματα, ότι η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας είναι προς όφελος της ΕΕ, σημείωσε.

Η ευρωζώνη αναμένει τώρα αντιπρόταση από τους Κύπριους με ισοδύναμα αποτελέσματα, δηλώνοντας πάντως μέσω του προέδρου του Eurogroup, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ πως είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο και πως η πρότασή της εξακολουθεί να ισχύει για τη βοήθεια των 10 δισ. ευρώ.

Τη λύπη του για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο «κουρέματος» εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι πιστωτές θα πρέπει να εμπλακούν όταν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Κάλεσε την Κύπρο να δράσει γρήγορα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής έως τον Ιούνιο».

Για «κραυγαλέο πολιτικό λάθος» της Α.Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε έκανε λόγο ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ αναφερόμενος στο σχέδιο που προτάθηκε στην Κύπρο από το Eurogroup και καταλόγισε στη γερμανική κυβέρνηση ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

Κομβικό σημείο για τις περαιτέρω εξελίξεις οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με τη Μόσχα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρίστος Στυλιανίδης, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής διέψευσε πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί σε κυπριακά Μέσα και σύμφωνα με τα οποία είχε υποβάλει την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λίγο προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα. Ο κ. Σαρρής σήμερα θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Εξάλλου, στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στη Ρωσική πρωτεύουσα για επαφές βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, και κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής δημοκρατίας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υπογραμμίζοντας ότι οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να παίζουν κάποιοι μικροκομματικά παιχνίδια.

«Μετά το περήφανο όχι της κυπριακής βουλής οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ . Παράλληλα, εκτιμά οτι η απόφαση των Κυπρίων δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διαννοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
κυπρος, κουρεμα καταθεσεων, νίκος αναστασιάδης, λαικη τραπεζα, βρυξέλλες, κουρεμα, τίθενται, βουλη, αθηνα, ρωσία, μμε, ακελ, δηκο, τραπεζες, βιωσιμότητα, σόιμπλε, μερκελ, σαμαρας, reuters, ρικ, ελλαδα, στουρναρας, συριζα, απε-μπε, Αντωνης Σαμαρας, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, νεα κυβερνηση, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, ρωσία, βερολινο, κυπρου, μμε, οικονομια, παιχνιδια, ρικ, σημερινη, reuters, ακελ, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δηκο, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, ευρω, ειπε, υπαρχει, επικοινωνια, ευθυνη, ευρωπη, ισχυει, κυβερνηση, κυπριακα, λυπη, λογο, μηνες, μοσχα, μπε, οφελος, παμε, πηγη, πουτιν, πρωι, σαρρης, συζητηση, σόιμπλε, σχεδιο, τίθενται, χριστος, βηματα, ετοιμη, χωρα, πληροφοριες, τραπεζα, χερια
Τυχαία Θέματα