«Δράση για την καταπολέμηση της ανεργίας»

Στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει η ΕΕ για να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και να μειωθεί η ανεργία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της παρέμβασής του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της οικονομικής

ανάπτυξης, επισήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου επισήμανε πως η άνοδος των τιμών έχουν επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

ΟΑντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου» εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωναμε τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου. Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, τοοποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.

Στουρνάρας: «Χαράτσι και το 2013»

Τηδιατήρηση του ειδικού τέλους για ταακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗκαι το 2013, πρότεινε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υπουργός Οικονομικών ΓιάννηςΣτουρνάρας, απο τις Βρυξέλλες όπουδιεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. Οκ. Στουρνάρας προτείνει ηπιότερη μορφή τουτέλους μέχρι τέλος του έτους, ώστε απότο 2014 να εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία».

Ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη,καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους.

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της στην προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή αλλαγών που θα καταστήσουν την Ευρώπηπιο ανταγωνιστική», δήλωσε ενόψει της διήμερης Συνόδου των 27 που ξεκινά απόψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ζητώντας χαρακτηριστικά η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να κατανεμηθεί δίκαιαστην κοινωνία.

«Η οικονομία αντιδρά με χρονική υστέρηση. Και μόλις η ανάπτυξη επιστρέψει, θα χρειαστεί ξανά χρόνος για να γίνει αισθητή η επίπτωσή τηςστην αγορά εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, οι 27 προσανατολίζονται στη χαλάρωση των χρονικών περιθωρίων για την περιορισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών προτείνοντας «διαρθρωτικές αξιολογήσεις», όπως ονομάζονται χαρακτηριστικά, των εθνικών προϋπολογισμών.

Στόχος είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία για την Κύπρο, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Θα πρέπει να βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και σε αυτό χρειαζόμαστε και το ΔΝΤ», τόνισε από την πλευρά του ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.

Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα προτού ξεκινήσειη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27.

Στηνειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

ΣτηνΕυρώπη "Χαμπέμους οστεριτάς", δηλαδή "Έχουμε λιτότητα", κατήγγειλε η ΑνΝτεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. "Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι", πρόσθεσε.

"Οιδιαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης", είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίουκαι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Ρόμπαϊ ωστόσο υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές "με κάποια καθυστέρηση".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα