«Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε σήμερα ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πρέπει να εργαστεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, γεγονός το οποίο εξώθησε την Αθήνα να απαντήσει ότι δεν εκβιάζεται. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί για να κερδίσει χρόνο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά. "Η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται", τόνισε ωστόσο σε μια συνέντευξη
που παραχώρησε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. "Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει -αυτό τουλάχιστον μου λένε- μειώνονται καθημερινά. Και ξανά, θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα", επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε τον Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που τον οδηγούν να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν αρμόζουν στον ρόλο αυτό. Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα δεν θεωρεί απαραίτητο να υπενθυμίσει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι "δεν εκβιάζεται".

Σε άλλη συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταρτίσει σενάριο για το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που η Ελλάδα, ή άλλα κράτη, αντιμετώπιζαν οξεία κρίση.

"Δεν μιλάμε κατ' ανάγκη για σενάρια εξόδου", επισήμανε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κύπρου. "Οι τράπεζες εκεί [σ.σ. στην Κυπριακή Δημοκρατία] έκλεισαν για ένα διάστημα και επιβλήθηκαν μέτρα ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίου", υπενθύμισε. Επομένως και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχουν "διάφορα σενάρια που μπορούμε να μελετήσουμε, αλλά καταβάλλω προσπάθειες για να εμποδίσω τα πράγματα να φθάσουν τόσο μακριά", πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα