Η Ελλάδα σταθεροποιείται

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται και θωρακίζεται, την ώρα που άλλες χώρες αρχίζουν να νιώθουν αβεβαιότητα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τη συμφωνία με την τρόικα, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. «Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Κάνοντας έναν απολογισμό στις συζητήσεις με την τρόικα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη συμφωνίας για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ενώ για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και την πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού νέων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για ανθρωποθυσία, αλλά για ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου».

Γνωστοποίησε ότι, ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις και επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ανέφερε ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση των εταίρων πως, μόλις η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσει να ζητήσει παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών που θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία», τόνισε νωρίτερα από το Συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία, τόνισε, ότι είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τώρα πρέπει να φύγουμε από το στενό πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και να κινηθούμε γρήγορα με ορίζοντα το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης.

Τέλος χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται αποδεκτό, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη ανάσχεσης της ανεργίας.

Κουβέλης για την διαπραγμάτευση

Είναι θετικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης, τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης ωστόσο υπογραμμίζει ότι η τρόικα και οι εταίροι μας οφείλουν να αντιληφθούν και να αποδεχθούν οτι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όρια της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες. Χρειάζονται να καταλάβουν ότι διαπραγματεύονται και δεν επιβάλλουν.

ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «τι έχουν να πουν τώρα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που επί μήνες διέψευδαν», θέτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας.

Δήλωση Π. Καμμένου

«Σήμερα ο πρωθυπουργός μετέτρεψε το μέγαρο Μαξίμου σε "Ζάππειο 7"», δήλωσε ο κ. Καμμένος και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να τον ενημερώσουν άμεσα ότι το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός δεν αντιμετωπίζεται πλέον με "Ζάππεια", ψέματα και υποσχέσεις, αλλά με εθνική υπερήφανη πολιτική».

ΚΚΕ για τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

«Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας εγκαινιάζει ένα νέο γύρο βάρβαρων μέτρων, που όπως τα προηγούμενα, συνοδεύονται από ψέμα, κοροϊδία και προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων», τονίζει το ΚΚΕ.

Πριν από τις 20 Μαΐου η εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, πριν τις 20 Μαΐου θα εκταμιευθεί από την Ελλάδα, η δόση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ εντός του Απριλίου θα δοθούν τα 2,8 δισ., σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα