«Σύγκρουση κορυφής» στη Βουλή

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά την ενημέρωση του Σώματος για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, η απόφαση της Προέδρου της Βουλής να δώσει το λόγο, επί προσωπικού, στον Γιώργο Κατρούγκαλο οδήγησε στην αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ από την αίθουσα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Ένα βήμα παρακάτω προχώρησε ο βουλευτής

της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος που προανήγγειλε ότι το κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κας Κωνσταντοπούλου.Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην εθνική προσπάθεια να μπει τέλος στη λιτότητα, τονίζοντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. «Εμείς είμαστε με την Ελλάδα» απάντησε ο Αντ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφο δίλημμα». «Το πραγματικό δίλημμα είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα και το λόμπι της δραχμής» υπογράμμισε ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ ο Δ.Κουτσούμπας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα». «Δεν θα σας δώσουμε βοήθεια για τη καταστροφή» τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. «Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται πια. Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα.


«Αλλάζουμε σελίδα, η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο απέτυχε και έχει περάσει στην ιστορία».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα που τα προηγούμενα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία πέντε χρόνια να πουν πια μεταρρύθμιση έκαναν για το καλό της χώρας, ενώ απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά τον ρώτησε γιατί ξέχασε την μνημονιακή υποχρέωση για τις άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τον έλεγχο για τη φοροδιαφυγή.

«Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, είπε ο πρωθυπουργός, λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος:» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα», η μοναδική χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της «αν και κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή».

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την κριτική του προέδρουτης ΝΔ, τον κατηγόρησε ότι ως πρωθυπουργός «προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο καφενείο και στο εντευκτήριο αντί να ενημερώνει τη Βουλή».

"Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε: "έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο. Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας. Και δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας".

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές. "Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο", είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς για τον Στ. Παπασταύρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Και βεβαίως σας τιμά να τον υπερασπίζεστε. Συνεργάτης σας είναι. Αλλά δεν σας τιμά να του δίνετε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Και είπατε μακάρι να είχαμε 10 ακόμη Παπασταύρου. Δεν έχουμε 10 Παπασταύρου, κύριε Σαμαρά. Έχουμε 2.062 της λίστας Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν».

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τους ότι έβαλαν τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και ότι κάνουν θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της δικής του κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι είχε βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο με χρηματοδότηση. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε μεταρρυθμιστική σοβαρή προσπάθεια, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι απέναντι σε μέτρα που θα οδηγούν τη χώρα στα βράχια.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνησή του τόλμησε να θέσει για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, με δύο εκθέσεις.

«Είστε Μερκελιστής, κύριε Τσίπρα. Μετατρέψατε σε ηθικό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», ανέφερε και σημείωσε: «Δεν μας ενημερώσατε, ούτε για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για τις προτάσεις που υποβάλλατε στην Τρόικα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «αν είχαμε δημοκρατία θα έπρεπε να είχατε φέρει τη συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή».

«Εάν θέλετε πραγματικά να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται, θα έπρεπε να έχετε φέρει την παράταση του Μνημονίου στη Βουλή κ. Τσίπρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου. Του χρωστάμε πολλά και για όλα όσα είπατε κ. Τσίπρα έχουν δοθεί απαντήσεις. Είναι ντροπή. Γιατί θέλετε να κατασκευάσετε έναν Κατρούγκαλο μέσα στη ΝΔ», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Ο κ. Τσίπρας κάνει θέατρο με εικονική διαπραγμάτευση. Θα στηρίξουμε, αλλά δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε. Αν γυρίσετε την χώρα σε ύφεση δεν μπορούμε να στηρίξουμε νέο κύκλο θυσιών. Οδηγείτε την χώρα ολοταχώς στην ύφεση με την ασφυξία που προκαλέσατε. Εμείς πληρώναμε, εσείς τάζετε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, λίγο μετά την αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ από την αίθουσα, ο κ. Σαμαράς σχολίασε ότι η πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ώς πρόεδρος μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, ο ίδιος είναι βουλευτής από το 1977, έχει ζήσει δύσκολες στιγμές στη βουλή αλλά δεν έχει ξαναδεί , η πρόεδρος της Βουλής να κλείνει το μικρόφωνο και να κάνει παρατηρήσεις σε κάθε ομιλία.

Το πραγματικό δίλημμα είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα και το λόμπι της δραχμής, η έξοδος της χώρας από την ευρωζωνη και εθνική τραγωδία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική. Κάλεσε ορισμένους από τους υπουργούς της κυβέρνησης να περάσουν από την ηδονή των συνθημάτων στην ηδονή της δράσης επικαλούμενος τον Αριστοτέλη.
Ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον πρωθυπουργό τι θα γίνει με τη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά για να απαντήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ότι η κυβέρνηση δεν μιλά για ιδιωτικοποίηση αλλά για κοινοπρακτικό μοντέλο με αυξημένη συμμετοχή του δημοσίου.
Το Ποτάμι, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης στην μάχη της αναδιάρθρωσης του χρέους και στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή. Υπογράμμισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑνεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων. Και επί 40 μέρες δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση», επεσήμανε ο Κουτσούμπας, ο οποίος επέκρινε τις δηλώσεις Καμμένου στη Αμερική, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση για το λαό μας. Η πείρα έχει δείξει ότι υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Έδωσε διαπιστευτήρια η κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Δεν θα σας δώσουμε βοήθεια για τη καταστροφή ή για την γυριστή χωρίς κόστος» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Βουλή. «Εμείς στηρίζουμε την εθνική στρατηγική όχι όμως και την ανευθυνότητα», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. «Το δικό μας μέλημα ήταν και είναι πάντα η πατρίδα και το πληρώσαμε ακριβά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό είναι το ιστορικό καθήκον» και επισήμανε πως ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι πολίτες «τι περάσαμε ως έθνος, ότι γλυτώσαμε την απόλυτη καταστροφή και την ασύντακτη χρεοκοπία και τι κατακτήσαμε χάρη στη δική τους προσπάθεια».«Ατό το εθνικό κεκτημένο οφείλετε να το σεβαστείτε. Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον» κάλεσε την κυβέρνηση.

Να καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως γι' αυτό την ψήφισε ο ελληνικός λαός και εκτιμώντας πως «μόνο τότε θα παύσει το καθεστώς της δουλείας των τόκων και θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα».

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να αντιληφθούνε την κρισιμότητα των στιγμών και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, ακόμη και εκείνους που φοβούνται ή έχουν αλισβερίσια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος και πρόσθεσε: «στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί πράγματι διαπραγματεύεται. Ασφαλώς και υπάρχουν υποχωρήσεις αλλά όχι υποχωρήσεις για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε περνώντας από τις Συμπληγάδες, εμείς θα βάζουμε τις κόκκινες γραμμές».

Keywords
βουλη, αλέξης τσίπρας, δανειακή σύμβαση, ανεξαρτητοι ελληνες, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, νεα δημοκρατια, κας, ελλαδα, αντ, σαμαρας, δίλημμα, δραχμη, βενιζελος, τσιπρας, νέα, μνημονιο, siemens, μερκελ, εκλογες, σδοε, θεατρο, τροικα, συριζα, πειραιας, δραγασάκης, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, ΚΚΕ, καμμενος, ηπα, ΠΑΣΟΚ, χρεοκοπια, μιχαλολιάκος, νικολοπουλος, Αντωνης Σαμαρας, εθνος, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, μιχαλολιάκος, κοινωνια, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, μιλα, νεο μνημονιο, αντ, βερολινο, βημα, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, ηδονη, θεμα, οικονομια, πλαισιο, ρωτησε, σδοε, σωτηρια, το βημα, υφεση, ωρα, siemens, αμερικη, αξιοπρεπεια, βοηθεια, βραδυ, γινει, γινεται, γλωσσα, δανειακή σύμβαση, δηλωσεις, δικη, δίλημμα, δοθει, δωσει, αιθουσα, ειπε, εκθεσεις, ενημερωση, επρεπε, θεοδωρακης, ηθικο, ομιλια, ιστορικο, καφενειο, κας, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κομμα, λειτουργια, λομπι, λογο, ντροπη, παντα, συμμετοχή, συνθηματα, σχεδιο, φορα, δημητρης, δικαιωματα, εθνικο, χωρα, λεξεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα