«Η Ελλάδα μου»

Με αυτό το θέμα ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο δημιουργικός διαγωνισμός «Doodle 4 Google» για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ο γενικός διευθυντής της Google Ελλάδος Στέφανος Λουκάκος, μίλησε στον Αθήνα 98.4 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα δει το doodle του να εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της

Google (www.google.gr) για 24 ώρες, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και το σχολείο του θα κερδίσουν πλούσια δώρα.

Ερ. Δημιουργικός διαγωνισμός, «Doodle 4 Google» στην Ελλάδα. Τι ακριβώς είναι;
Σ.Λ.: «Το «Doodle 4 Google» είναι ένας διαγωνισμός, ανοιχτός για όλους τους μαθητές στην Ελλάδα, από πρώτη Δημοτικού έως και τρίτη Λυκείου. Δηλαδή από έξι έως δεκαοκτώ ετών και έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν την δημιουργικότητά τους, για να σχεδιάσουν το λογότυπο της Google. Έχουμε ένα πολύ γενικό θέμα, το οποίο είναι "Η Ελλάδα μου". Δεν δίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό, επειδή θέλουμε κάθε μαθητής να το δει διαφορετικά και να κάνει τις προτάσεις του με τη φαντασία του και με ότι άλλο θέλει. Όπως είπα, είναι ανοιχτός διαγωνισμός για όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Έχουμε στείλει επιστολές και ελπίζω ότι θα συμμετέχουν 8.500 σχολεία. Κάθε σχολείο θα μπορεί να στείλει μέχρι έξι «Doodles».

Η κριτική επιτροπή θα διαλέξει τα 60 καλύτερα. Και χωρίζουμε τους μαθητές σε τέσσερις κατηγορίες. Πρώτη με τρίτη Δημοτικού. Τετάρτη με έκτη Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο. Γιατί ξέρουμε ότι έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις από παιδιά του Δημοτικού και διαφορετικές από παιδιά του Λυκείου και Γυμνασίου αντιστοίχως. Οπότε για κάθε κατηγορία η κριτική επιτροπή θα διαλέξει 15 «Doodles», τέσσερις κατηγορίες, εξήντα «Doodles». Τα οποία θα αναρτηθούν σε μια ιστοσελίδα (www.google.gr/doodle4google) και μετά ο κόσμος θα ψηφίσει, το καλύτερο «Doodle», αυτό που θα αρέσει πιο πολύ στον κόσμο, εννοώ σε όλους μας, όλοι μπορούμε να ψηφίσουμε. Και με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί ο νικητής.
Το νικητήριο «Doodle» θα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της Google.gr, αν δεν κάνω λάθος, περίπου στις 14 Μαΐου. Επίσης το σχολείο το οποίο θα κερδίσει, θα λάβει αρκετά δώρα από εμάς, όπως για παράδειγμα, υπολογιστές, θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά μια αίθουσα τεχνολογίας στο νικητήριο σχολείο. Θα δωρίσουμε πάνω από τριάντα υπολογιστές και διάφορα άλλα πράγματα. Για να μπορέσει το σχολείο να βραβευτεί κι αυτό μαζί με τον μαθητή, ο οποίος έκανε το «Doodle» που κέρδισε».

Ερ. Ως πότε μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους;
Σ.Λ.: «Μέχρι τις 29 Μαρτίου θα περιμένουμε τα «Doodles» από τα σχολεία. Δεν μπορούν οι μαθητές να μας τα στείλουν απευθείας. Μέσω του σχολείου τους θα πρέπει να σταλούν, καθώς γίνεται μέσω του σχολείου τους αυτός ο διαγωνισμός. Γιατί αλλιώς θα «χαθούμε». Μετά, για τις επόμενες δύο βδομάδες, η κριτική επιτροπή θα διαλέξει τα 60 καλύτερα. Γύρω στις 15 Απριλίου θα γίνει η διαδικασία της διαδικτυακής ψηφοφορίας για να ανακηρυχτεί ο νικητής. Και το νικητήριο «Doodle» θα μπει στις 14 Μαΐου στην σελίδα της Google.gr».
- Για 24 ώρες;
- «Ναι, για μία ολόκληρη μέρα, όπως όλα τα «Doodles» σε όλον τον κόσμο. Όλα, όσα βάζουμε, είναι για 24 ώρες. Στο παρελθόν ίσως να είχατε δει κάποια άλλα «Doodles» που είχαμε εσωτερικά στην Google για την Ελλάδα, για τον Μαραθώνιο, για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, για τον Οδυσσέα Ελύτη, όλα αυτά είναι για 24 ώρες».

- Μπορώ να πω ότι είναι μια ευχάριστη αναμονή. Κάθε μέρα κοιτάω να δω αν έχετε βάλει κάτι.
- (γελώντας) «Ναι. Επίσης υπάρχουν τα «Doodles» που είναι παγκόσμια, υπάρχουν και τα τοπικά, τα οποία είναι ειδικά για κάθε χώρα».

Ερ. Ποιά είναι η ιστορία των «Doodles»; Και τι ακριβώς είναι ένα «Doodle».
Σ.Λ.: «Ένα «Doodle» δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι ένας τρόπος να αναγράφεται το λογότυπο της Google και πάντα να αναδεικνύει κάτι. Η Google, συνήθως αναδεικνύει επιστήμονες, σημαντικές ημερομηνίες, ποτέ πολιτικά θέματα, ποτέ θέματα τα οποία είναι αρκετά «περίεργα». Κυρίως, αναδεικνύει κάποιους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα. Είναι άνθρωποι της τεχνολογίας, του πολιτισμού, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και πολλοί άλλοι».

Ερ. Η ιδέα των «Doodles» πότε ξεκίνησε;
Σ.Λ.: «Η ιδέα των «Doodles» ξεκίνησε νομίζω αρκετά παλιά και νομίζω ότι έγινε τυχαία στην Google, από κάποιον μηχανικό».

- Οι πληροφορίες μου, μού λένε ότι το 1998 οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέϊτζ και Σεργκέι Μπριν ήθελαν να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν για να πάνε στον «Φλεγόμενο άντρα» (Burning Man), στην έρημο της Νεβάδα (ΗΠΑ), και έτσι μπήκε το πρώτο.
- «Για το πρώτο «Doodle» λέτε; Ναι, ναι. Πάντως έχουν δημιουργηθεί πάνω από χίλια «Doodles» τα τελευταία χρόνια, και πάντα έχουν φανταστική αντιμετώπιση από το κοινό. Θα ήθελα να αναφέρω ένα «Doodle» που είχε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν το «Doodle» Pacman, αν θυμάστε».
- Ω, ναι!
- «Ένα παιχνίδι Pacman. Και κάποια άλλα αντίστοιχα που είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία».

Ερ. Ποιό είναι το προφίλ της κριτικής επιτροπής ή αν θέλετε να μας πείτε και ποιοι είναι.
Σ.Λ.: «Η κριτική επιτροπή, αποτελείται από ανθρώπους που έχουν σχέση και με σχολεία και μαθητές, αλλά κυρίως που έχουν σχέση με την σχεδίαση και την τέχνη. Θα σας πω ενδεικτικά κάποια ονόματα. Είναι ο Μιχάλης Γεωργίου, Ε-Graphic designer, υπεύθυνος του τομέα graphic design του κολλεγίου Βακαλό. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Η Μαρία Καβογιάννη, ηθοποιός. Η Ίριδα Κρητικού, ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Η Εύα Σταμάτη, Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ηθοποιός».

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το διαγωνισμό και τους κανόνες, μπορείτε να επισκέπτεσθε την επίσημη σελίδα του διαγωνισμούwww.google.gr/doodle4google.

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα