«Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω»

Το πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα έχει "σε μεγάλο βαθμό εκτροχιαστεί" και θα πρέπει "να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση" αυτό το καλοκαίρι, με επιλογή ανάμεσα σε νέα μέτρα λιτότητας ή μια επιμήκυνση των προθεσμιών για την Ελλάδα,

δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Αυτό δεν είναι πλέον το πρόγραμμα, διότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πολύ", δήλωσε ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), της ομάδας των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί να προετοιμάζουν τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο έχοντας στην ημερήσια διάταξη κυρίως τη στήριξη της Ελλάδας.

"Αν βρίσκεστε εντελώς έξω από τις γραμμές, με μήνες καθυστέρησης στο πρόγραμμα", ιδιαίτερα στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων και των δημοσιονομικών εσόδων, "δεν πρόκειται πια για το ίδιο πρόγραμμα", επισήμανε ο κ. Βίζερ υπογραμμίζοντας πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αποκαλύφθηκε πως είναι "ακόμη χειρότερη απ' ό,τι πιστεύαμε".

"Είτε διατηρείτε τους στόχους σας στα δημοσιονομικά και πρέπει να πάρετε νέα μέτρα, είτε δεν τους διατηρείτε και έχετε ανάγκη περισσότερα χρήματα" και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ο Τ. Βίζερ δήλωσε πως ήδη από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πρέπει "να επαναδιαπραγματευτούμε σοβαρά πώς θα επανέλθουμε εντός των γραμμών". Μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά, η τρόικα των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) θα πρέπει να μεταβεί γρήγορα στην Αθήνα για να εκτιμήσει την έκταση των παρεκκλίσεων.

Τα άλλα μέρη της ζώνης του ευρώ πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πρέπει "να σεβαστεί τους στόχους της και να κάνει περισσότερα" ή ότι θα δώσουν μια "προθεσμία", όπως είχε πει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς για την ιδέα που αναφέρθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να εξαγοραστούν τίτλοι χρέους των πιο εύθραυστων χωρών, ο Βίζερ δήλωσε πως "δεν υπάρχει συμφωνία στην ευρωζώνη" για κάτι τέτοιο.

Η κρίση του χρέους "πλήττει χώρες που έχουν σοβαρές ανισορροπίες" και οι οποίες συνεπώς "δεν πλήττονται από καθαρή τύχη" από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού τους, υπογράμμισε. Η χρησιμοποίηση του ΕΤΧΣ θα είχε "αποτέλεσμα ψευδοφάρμακου, καθώς θα κατεύναζε τις αγορές χωρίς να αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος", πρόσθεσε.

Ο Τ. Βίζερ υπογράμμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΤΧΣ, για να πάρει μια χώρα χρήματα απ' αυτό ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πρέπει να έχει ενταχθεί σ' ένα πρόγραμμα αρωγής και συνεπώς να έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα