«Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά»

«Απολύτως αξιοσημείωτες» χαρακτήρισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ τις μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutche Zeitung στο Βερολίνο. Εξέφρασε δε τον σεβασμό της για την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, τι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή» δήλωσε η κυρία Μέρκελ

μία ημέρα πριν από την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και εξέφρασε γι' αυτό τον μεγάλο σεβασμό της.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι η Ελλάδα αυτήν τη χρονιά θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να εισπράξει περισσότερα από όσα δαπάνησε, εάν αφαιρέσει κανείς τις καταβολές των τόκων», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα παρόλα αυτά τα κατάφερε και για αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό».

Μιλώντας σε Συνέδριο για το Γερμανικό Εμπόριο, στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης και ανέφερε ενδεικτικά τα παραδείγματα της Ιρλανδία, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ειδικά για την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «έχει τα τελευταία χρόνια ολοκληρώσει σημαντικότατες αλλαγές» και συνέχισε: «Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι κάποια πράγματα δεν είναι ακόμη έτσι όπως τα φανταζόμαστε από την γερμανική σκοπιά, αλλά η αλλαγή είναι σοβαρότατη και είμαι ικανοποιημένη που η Ελλάδα είχε μια καλή τουριστική περίοδο και έτσι μπόρεσε να αντέξει οικονομικά προκειμένου να συνεχίσει προς τον δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα