Η ΕΚΤ, ο ELA και η αντίδραση στην "αφαίμαξη" καταθέσεων των τραπεζών

Του Γ. Αγγέλη

Η ΕΚΤ μέσω του ELA καλείται σιωπηρά να καλύψει την «τρύπα» που θα δημιουργήσει η μεταφορά αποθεματικών των φορέων του ελληνικού δημοσίου από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ.

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την ΤτΕ και την ΕΚΤ,

αλλά προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις παρά μόνο η υφέρπουσα αλλά ισχυρή δυσφορία από σημαντικό αριθμό μελών του Συμβουλίου απέναντι στην αργή πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας.

Η έμπρακτη «αντίδραση» της ΕΚΤ αναμένεται να αποτυπωθεί στην εβδομαδιαία απόφασή της σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο όταν και θα προσδιορισθεί η μεταβολή στο όριο της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA από την ΤτΕ.

Ήδη από τότε που άρχισε η στάγδην αύξηση του ορίου ανά εβδομάδα, το επιπλέον ποσό ρευστότητας έχει ξεπεράσει τα πέντε δισ. ευρώ, αλλά τώρα η πίεση θα αυξηθεί λόγω της μεταφοράς των καταθέσεων των οργανισμών στην ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η μεταφορά καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ αφορά έως και 2 – 2,5 δισ. ευρώ από ένα σύνολο πέντε δισ. ευρώ αποθεματικών. Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το ποσό που ενδέχεται να μετακινηθεί δεν θα ξεπεράσει τελικά το 1,2 – 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως θα «αφαιρεθεί» από τα ήδη περιορισμένα διαθέσιμα ρευστότητας των τραπεζών, αυξάνοντας την πίεση στο τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά παραγόντων του EuroWorkingGroup σημειώνεται ότι ως μέτρο η προσωρινή (έως δεκαπενθήμερο) χρησιμοποίηση των αποθεματικών των οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι κάτι που γίνεται και από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη αλλά «σε καμία εξ αυτών δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας όπως αυτό στην Ελλάδα...».

Στο μεταξύ ήδη στο Συμβούλιο της ΕΚΤ πυκνώνουν οι φωνές για ακόμα μεγαλύτερο «Haircut» στην ονομαστική αξία των εντόκων γραμματίων και των άλλων εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες για την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω του ELA. Εφόσον μία επέκταση του ισχύοντος «κουρέματος» προχωρήσει, περιορίζεται η αξία του έτσι κι αλλιώς περιορισμένου όγκου τίτλων, που έχουν οι τράπεζες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άντληση ρευστότητας από την ΤτΕ...

Keywords
Τυχαία Θέματα