Η Ε.Ε «βάζει φρένο» στην κινδυνολογία

Παρασκήνιο και κινητικότητα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατευνάζουν ως προς τα περί κινδύνου για την ελληνική οικονομία και ενδεχόμενου Grexit. Όλοι έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ έστειλε τα δικά του μηνύματα από τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας πως η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα

σύντομα θα επιλυθεί.Την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα έχει αίσια έκβαση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα. Όπως είπε, αν και υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, σήμερα η κατάσταση δεν συγκρίνεται με το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε. “Σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον το ζήτημα του αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, κατέληξε ο κ.Ολάντ, υπενθυμίζοντας πάντως ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

H επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική», δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί «Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, της πτώσης του ρουβλιού και της απειλής νέας αναταραχής στην Ελλάδα να αποτελεί το μείγμα της νέας οικονομικής κρίσης διερευνά άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel». Στο άρθρο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά» και ότι μπορεί να γίνει και πάλι αφορμή για αναταραχή στις αγορές.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει το μεσημέρι (14:00) ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέχεια στις κινήσεις του για συναίνεση, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο προειδοποίησε πως πρόωρες εκλογές σημαίνουν περιπέτεια για τη χώρα και έξοδο από το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, υπέρ των καθαρών λύσεων φαίνεται, εν τω μεταξύ, πως τάσσεται και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι αν δεν υπάρξει εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει ό,τι ρητά προβλέπει το Σύνταγμα, εννοώντας την προκήρυξη εκλογών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί πρόταση συναίνεσης άφησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία των 8 κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο προβληματισμός αφορά τον προκαθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, διότι αυτό οδηγεί σε μακρά προεκλογική περίοδο με παραλυτικά φαινόμενα, και πρόκρινε καθαρές λύσεις.

Στο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρθηκε μέσω του Αθήνα 9.84 ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως είναι μια κίνηση διάσπασης που δεν πρέπει να κάνει

Γνωρίζω και άλλους βουλευτές που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα στις επόμενες ψηφοφορίες, δήλωσε το πρωί επίσης στο σταθμό μας ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Μελάς. Είπε μάλιστα ότι αν ο κος Δήμας έπαιρνε 199 ψήφους, ο ίδιος θα τον ψήφιζε από την πρώτη ψηφοφορία.


Προεκλογικοί οι τόνοι πια στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από καλύτερη θέση, είπε στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Στόχος μας, ανέφερε, είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης από ελπίδα για την Ελλάδα, σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό.
Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα, είπε χαρακτηριστικά.
Ο μόνος δρόμος της επιτυχίας -συμπλήρωσε- είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις «εκτός αν μας αναγκάσουν».

Καυστικός εμφανίστηκε ο Μπέμπε Γκρίλο για τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ξένων Αναποκριτών της Ρώμης, κληθείς να σχολιάσεις τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, δήλωσε πως «αν ο Αλέξης Τσίπρας μείνει στο ευρώ θα παραμείνει και εντός των συνθηκών του ενιαίου νομίσματος» και σχολίασε ότι: «αν ο Τσίπρας είναι η Αριστερά, στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πια η Δεξιά».

Και νέα παρέμβαση Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του σε ομιλία του στην Κοζάνη.«Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που οραματιζόμαστε ξανά» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για συναίνεση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την εκτίμηση ότι δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία και γι’ αυτό «το πιο πιθανό είναι ότι μετά τις 29 του Δεκέμβρη θα οδηγηθούμε σε εκλογές, μέχρι την 1 του Φλεβάρη» έκανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤ-3.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέρνει μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή.

Περισσότερες από 80 βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες έχουν κατατεθεί τα τελευταία 24ωρα στα νομοσχέδια που ψηφίζονται αυτές τις ημέρες. Εξάλλου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και τις λαϊκές αγορές, στο οποίο έχουν κατατεθεί περί τις 11 τροπολογίες.

Ανάμεσα στις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι και αυτή για την αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και τροπολογία με την οποία προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και βουλευτική τροπολογία με την οποία προτείνεται να μην ισχύει το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Keywords
der spiegel, σταυρος δημας, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, βρυξέλλες, μερκελ, γαλλια, πετρελαιο, spiegel, νεα δημοκρατια, καμμενος, εκλογες, ρητά, συνταγμα, αθηνα, παπανδρεου, λοβερδος, κος, ψηφοφορία, τσιπρας, συριζα, βουλη, reuters, νέα, κοζανη, ΚΚΕ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ρητά, γωνια, οικονομια, ωρα, reuters, αγορα, αρθρο, αφορμη, βρυξέλλες, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωσεις, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκτιμηση, ελπιδα, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ισχυει, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κος, μηνυματα, μητσοτακης, πρωι, συνεχεια, συντομα, τριτη, ισχυρος, υπουργος παιδειας, φορολογια, χρονος, ψηφοφορία, κωνσταντινος, αγορες, δημητρης, ενωση, ηγετες, χωρα, κωστας, μεινει, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα