«Η ΕΕ αναζητά τρόπους να κρατήσει την Ελλάδα εντός»

Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους "για να τους κρατήσουν εντός" του ενιαίου νομίσματος, αν και μπορεί να απαιτήσει μία "εντελώς νεά προσέγγιση" που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να συνυπάρξει με μία χρεοκοπημένη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico.

Υιοθετώντας έναν ιδιαίτερα συμφιλιωτικό τόνο, ο Tusk απευθύνει έκκληση σε Αθήνα και πιστωτές να σταματήσουν το αμοιβαίο παιχνίδι επίρρηψης ευθυνών και
να εργαστούν για την "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αμέσως μετά το δημοψήφιμα της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα.

"Ο βασικός στόχος για εμάς είναι να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη" είπε.

Ακόμη, όπως αναφέρει το Politico, ο Tusk άφησε την πόρτα εντελώς ανοικτή για μία νέα οικονομική διάσωση της Αθήνας και υποβάθμισε το διακύβευμα της ψηφοφορίας της Κυριακής. Σε αντίθεση τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο Donald Tusk είπε ότι "είναι πολύ ξεκάθαρα οτι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή στην ευρωζώνη ή όχι. Για την ακρίβεια θεωρώ ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται - ελπίζω ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται - για τέτοιου είδους επιλογές".

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "σίγουρα, δεν είναι μια κατάσταση άσπρο - μαύρο. Ίσως το μεγαλύτερο λάθος, αλλά δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, ήταν το παιχνίδι επίρρηψης ευθυνών, το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας. Κανείς εδώ δεν είναι άγγελος".

"Σε περιόδους κρίσης, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις κρίσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης" πρόσθεσε. "Ο πρώτος στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα".

ΠΗΓΗ: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα