Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε στις 6/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων:

«Είναι άλλο πράγμα το μεταβατικό πρόγραμμα αξιολόγησης που ισχύει φέτος για την αξιολόγηση του 2013 και άλλο πράγμα οι έλεγχοι των ελεγκτών που αφορούν είτε πλαστότητα, είτε κάποιο σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή παρανομίες στην μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου... Το μεταβατικό σύστημα που ψηφίσαμε για το 2013 έχει
κάποια προβλήματα και κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή του. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περίφημο 15%, διότι αλλιώς αξιολογείς, για παράδειγμα, την δουλειά που κάνει ο τραπεζοκόμος και αλλιώς αυτή του νοσηλευτή, του γιατρού, του πιλότου ή του οδοκαθαριστή. Δεν πάμε, δηλαδή, να εξειδικεύσουμε απολύτως το σύστημα αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν κατηγορίες υπαλλήλων».

Δημοσιογράφος: Αποδέχεστε ότι έχει κάποιες στρεβλώσεις, οι οποίες, όμως, θα επιφέρουν μια σειρά ανακατατάξεων στην ζωή ανθρώπων...

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Δεν θα επιφέρουν καμία ανακατάταξη για δύο λόγους Πρώτον, η ρύθμιση αυτή βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο το προηγούμενο διάστημα. Στα θερινά τμήματα της Βουλής- προτείναμε να μπουν ξεκάθαρα οι λέξεις. Η αξιολόγηση όχι μόνο δεν συνδέεται με το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων -από την αρχή δεν συνδεόταν-, αλλά δεν επιφέρει και ως μεταβατικό σύστημα καμία υπηρεσιακή βλαπτική μεταβολή ή μισθολογική βλαπτική μεταβολή για τους υπαλλήλους. Δεύτερον -και εδώ γίνεται η μεγάλη συζήτηση-, τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε συστηματικά και εντατικά για να παρουσιάσουμε ένα πάγιο σύστημα αξιολόγησης, εκτός των άλλων ρυθμίσεων και μεταβολών που έρχονται στην δημόσια διοίκηση...».

* Για την υπαιτιότητα για τη μετατροπή των συμβάσεων:

«Ο νόμος αφορά την περίπτωση που υπάρχει υπαιτιότητα του υπαλλήλου για την παράνομη μετατροπή συμβάσεων. Η πλαστότητα τεκμαίρεται βεβαίως ότι, όταν έχεις πλαστό δικαιολογητικό, το γνωρίζει, εσύ το έχεις και το έδωσες. Άρα, εδώ δεν τίθεται θέμα δόλου. Δόλος υπάρχει. Στην περίπτωση όμως που μια σύμβαση έχει μετατραπεί παρανόμως σε αορίστου χρόνου, χωρίς τα υπάρχοντα κριτήρια του νόμου Παυλόπουλου, μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα. Είτε η σύμβαση μετατράπηκε παρανόμως με υπαιτιότητα του υπαλλήλου και σ' αυτή την περίπτωση απολύεται ο υπάλληλος και ουδέν έτερον, είτε έχουν γίνει παρατυπίες ή παρανομίες από πλευράς της υπηρεσίας, χωρίς την συμμετοχή του υπαλλήλου».

Δημοσιογράφος: Το οποίο καλείται να το αποδείξει ποιος; Φαντάζομαι, μέσω δικαστικών διαδικασιών, ο ίδιος ο υπάλληλος.

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Κάθε άλλο. Αυτό το αποδεικνύει ο έλεγχος και όχι ο υπάλληλος. Μόνο αν τυχόν θεωρεί ότι κάποιος αδικήθηκε. Ο έλεγχος αποδεικνύει τι έγινε. Εκεί που κλείνουν την πόρτα οι δήμαρχοι και η κ. Δούρου είναι στο να μπουν οι ελεγκτές και να δουν ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες που μετετράπησαν. Φταίνε οι υπάλληλοι; Και με ποιον τρόπο αποδεικνύεται ότι έχουμε υπαιτιότητα του υπαλλήλου; Όσοι δεν έχουν υπαιτιότητα, βεβαίως, παρά τις ενδεχόμενες παρανομίες που δεν τους αφορούν, παραμένουν...».

* Για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

«Σίγουρα κάθε ψήφος εμπιστοσύνης συσπειρώνει τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Στην περίπτωση μας, όμως, γίνεται λιγότερο γι' αυτό το λόγο και περισσότερο λόγω της ανάγκης να τεθεί ένα τέρμα σε μια υφέρπουσα και προφανέστατη εκλογολογία, μια κινδυνολογία από πλευράς αντιπολίτευσης, προεξέχοντος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Κάθε μέρα λέγαμε "και τώρα θα γίνουν εκλογές". Καμία κοινοβουλευτική ομάδα και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδώσει πραγματικά μέσα από αυτό το γενικευμένο κλίμα αναστάτωσης. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να φωνάζουν και να τα μηδενίσουν όλα -μέχρι σήμερα δεν έχουμε αλλάξει τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε στην Ελλάδα και πρέπει να το κάνουμε και αυτό-, ενώ ο ρόλος της συμπολίτευσης είναι ν' ανησυχεί και νομίζω πολύ καλώς οι κκ Βενιζέλος και Σαμαράς από κοινού αποφάσισαν αυτή την κίνηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα