Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε στις 13/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Έχουμε πει πρώτον, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και πολύ σοβαρά μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας, γιατί η μεσομακροπρόθεσμη επένδυση στην ανάπτυξη θα φέρει θέσεις εργασίας. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που δεν έχουν
ούτε έναν εργαζόμενο. Έχουμε συζητήσει με την τρόικα για ένα μεγάλο πρόγραμμα, 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά 700.000 ανθρώπους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει δεκτό και θεωρώ ότι και τα άλλα δύο κόμματα που μετέχουν -η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Αριστερά-, εκφράστηκαν πολύ θετικά γι' αυτή την πρωτοβουλία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή. Δεύτερον, δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, σε καμία περίπτωση, η λήψη άλλων μέτρων. Δεν υπάρχει καμία αντοχή στην κοινωνία, ούτε στην οικονομία. Η ύφεση έχει βαθύνει πολύ και δεν μπορούμε να συζητήσουμε για κάτι άλλο. Όλα τα άλλα είναι στο τραπέζι. Δηλαδή, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταστήσαμε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, χωρίς τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, διότι ούτε οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δικές τους επισφάλειες. Δεν θα εισπράξουν καν. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι δανειστές μας και το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα, αφού ξεπεραστούν και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Θα πρέπει να δουν τι θα γίνει με τους φόρους. Δεν ξέρω αν η διαπραγμάτευση θα τα καταφέρει όλα, αλλά θεωρώ ότι τα δύο πρώτα για εμάς είναι απόλυτα. Δηλαδή, ούτε νέα μέτρα μπορούμε να δεχτούμε και πρέπει να γίνουν δεκτά τα μέτρα για τους ανέργους που προτείναμε».

* Για την είσπραξη του ειδικού φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ:

«Θέσαμε τα δύο ζητήματα, το μεγάλο πρόγραμμα για την ανεργία και το ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλα μέτρα. Όμως, είπαμε ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρά ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα και εν όψει της συζήτησης -που έχει καθυστερήσει, από πέρυσι θα έπρεπε να είχε αρχίσει, για το εθνικό φορολογικό σύστημα, καλό είναι τώρα, που η τρόικα είναι εδώ, να δούμε πώς θα οριστικοποιήσουμε αυτό τον ένα φόρο... Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πέρυσι τον Φεβρουάριο, που ξεκίνησε η συζήτηση, κανένα κόμμα, ούτε καν η Νέα Δημοκρατία τότε -που συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου-, δεν έστειλε αντιπροσώπους στην συζήτηση για το μεγάλο εθνικό φορολογικό σύστημα κι όχι για τα φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε τώρα τα οποία πήραμε και δεν υπάρχουν άλλα για να πάρουμε. Αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει ήδη λήξει, αλλά είχαμε διπλές εκλογές, οι οποίες καθυστέρησαν πάρα πολύ. Και στη συνέχεια βεβαίως και η κυβέρνηση έπρεπε να τρέξει, για να κρατήσει κάποια κεκτημένα ή να επαναφέρει την κατάσταση εκεί όπου ήταν στην αρχική ολοκλήρωση του PSI. Και μετά, να εξοφλήσουμε τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει η χώρα, όπως προχωράει τώρα. Άρα λοιπόν υπήρξε μία καθυστέρηση στο εθνικό φορολογικό σύστημα. Το έχουμε θέσει και στο συνέδριο του ΠαΣοΚ. Ήταν ένα από τα βασικά και μείζονα σημεία, πλην των δύο που προανέφερα...
Το τρίτο σημαντικό ζήτημα που θέσαμε είναι ότι επιτέλους, πρέπει να συζητήσουμε -κι εγώ χαίρομαι, γιατί σε πάρα πολλά διαφωνώ, που ήρθε κι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και καταθέτει κάποιες προτάσεις-, για το φορολογικό. Πρέπει όλα τα κόμματα -αυτό είναι εθνικό ζήτημα-, να συζητήσουμε τώρα, για ένα μακρόπνοο σύστημα. Ένα σύστημα για το οποίο θα μπορούμε να πούμε ότι σε βάθος δεκαετίας θα αποτελεί τη φορολογική βάση στην Ελλάδα και θα ευνοεί τη φορολογική συνείδηση και όχι τη φοροαποφυγή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα