Η Ε. Ανδριοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η διοικητική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", Έλλη Ανδριοπούλου, μίλησε στις 11/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Τέλος Ιουλίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη τμηματική προθεσμία του έργου, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, που αφορά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού. Ουσιαστικά, μιλάμε για τα κτίρια -τα μπετά- που έχουν ολοκληρωθεί σε όλο το κέντρο. Κατασκευαστικά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο. Μετά απαιτούνται κάποιοι μήνες, προκειμένου να μεταφερθούν

οι οργανισμοί και θ' ανοίξει για το κοινό... Η συνεργασία μας με το ελληνικό δημόσιο έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει σύμβαση που ορίζει τους όρους λειτουργίας και έχει κυρωθεί από τη Βουλή με νόμο. Υπάρχουν παράλληλα μηνιαίες συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία και να μην είναι απλά μια δωρεά που εμείς θα ολοκληρώσουμε και θα την παραδώσουμε με το κλειδί στο χέρι, χωρίς να γνωρίζει το ελληνικό δημόσιο τι απαιτείται για τη λειτουργία του και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αναβαθμισμένα... Το έργο αυτό ξεκίνησε από την ανάγκη της Εθνικής Βιβλιοθήκης για νέες εγκαταστάσεις, διότι το κτίριο που την φιλοξενεί σήμερα είναι πανέμορφο, αλλά δεν μπορούσε πλέον ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της. Αργότερα ακολούθησαν κάποια αιτήματα δωρεάς από την Εθνική Λυρική Σκηνή και η έμπνευση του Ιδρύματος ήταν η συστέγαση όλων αυτών. Είναι καινοτομία να βρίσκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα πολύ μεγάλο πάρκο, που μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός χώρος, σ' ένα συγκρότημα και θεωρούμε ότι από αυτό προκύπτουν πολλές συνέργειες. Οι συνέργειες αφορούν κυρίως στις υπηρεσίες και τα προγράμματα που θα προσφέρονται στον κόσμο. Το όραμα του Ιδρύματος είναι ν' αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού για όλο τον κόσμο και η προσβασιμότητα να είναι πολύ μεγάλη και σε όλα τα επίπεδα... Δεν πιστεύουμε ότι το Κέντρο Πολιτισμού θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς άλλα πολιτιστικά κέντρα. Έρχεται να καλύψει νέες ανάγκες και μάλιστα με εγκαταστάσεις που σήμερα δεν υπάρχουν... Πρωταρχικός στόχος είναι να είναι γεμάτο κόσμο, να προσελκύσει τον κόσμο και τέλος ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου σήμερα. Από εκεί και πέρα και από πλευράς λειτουργίας, στόχος είναι να εξακολουθεί ν' αντιπροσωπεύει τα υψηλότερα standards κάθε τομέα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα