Η Δυτική Θεσσαλονίκη κάνει οικονομία

Στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, συνάδελφοι στην ίδια δουλειά πηγαίνουν παρέα στην εργασία τους, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο κάθε φορά ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Τα μισά νοικοκυριά προχώρησαν μέσα στην τελευταία δεκαετία σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενώ το 75% όσων οδηγούν αυτοκίνητο δηλώνει ότι εφαρμόζει κανόνες οικολογικής οδήγησης για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μια πρώτη "ανάγνωση" μέρους των αποτελεσμάτων

μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 14.000 νοικοκυριά στον Δήμο Παύλου Μελά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Σύμφωνο των Δημάρχων" (Energy for Mayors), που έχει σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.

Και είτε ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι η οικονομία σε δύσκολους καιρούς, είτε η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, το αποτέλεσμα εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό, όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος υπέγραψε και το Σύμφωνο.

"Ξεκινήσαμε διστακτικά, αποστέλλοντας ένα φυλλάδιο με τις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και ένα ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των αλλαγών των συνηθειών του πληθυσμού. Το ερωτηματολόγιο εστάλη σε 14.000 νοικοκυριά μέσω όλων των σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε όλους καθώς απαντήθηκε σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. Ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα και δεν περιμέναμε να κινητοποιήσουμε τόσο μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό" εξηγεί ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας και σχεδίου πόλεως του Δήμου Παύλου Μελά, αρχιτέκτονας Δημήτρης Φερενίδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι η εν λόγω προσπάθεια έφτασε σε κάθε σπίτι και από την ανταπόκριση που υπήρξε διαφάνηκε η επιθυμία του κόσμου να επικοινωνήσει με τον δήμο, να συμμετέχει ενεργά σε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παρουσιάζοντας τα πρώτα ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία από την πιλοτική επεξεργασία τριακοσίων ερωτηματολογίων, η υπεύθυνη της πράξης παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Ησαΐα Χατζηκώστα, επισημαίνει πως "παρατηρήθηκε ευχάριστα ότι το 49,04% των ερωτηθέντων έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να μειώσει τις οικιακές καταναλώσεις και να θωρακίσει τις οικίες προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας". Συγκεκριμένα, προχώρησε είτε σε αλλαγή καυστήρα για τη βελτίωση της απόδοσής του, είτε σε αντικατάσταση κουφωμάτων, είτε στην τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, κλιματιστικού ή αντλιών θερμότητας, είτε σε θερμομόνωση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ποσοστό των δημοτών που απάντησε θετικά φτάνει το 39,42%.

Φάνηκε, εξάλλου, ότι οι δημότες γνωρίζουν τι σημαίνει οικολογική μετακίνηση καθώς επιλέγουν τον συνεπιβατισμό σε ποσοστό 39%, ενώ όσοι χρησιμοποιούν κάποιο μέσο ήπιας μετακίνησης δηλώνουν σε ποσοστό 88,46 ότι μετακινούνται με τα πόδια και σε ποσοστό 11,54% ότι χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Επίσης, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 75% απάντησε ότι εφαρμόζει κανόνες οικολογικής οδήγησης και συγκεκριμένα οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στις χαμηλές στροφές του κινητήρα, αποφεύγει να πατά το γκάζι και προτιμά να πιέζει το πόδι όσο πιο λίγο γίνεται, προβλέπει την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα με τις συνθήκες της κυκλοφορίας, κάνει γρήγορα τις αλλαγές ταχυτήτων καθώς ξεκινά μετά από σταμάτημα, οδηγεί όσο το δυνατόν περισσότερο με τέταρτη ή πέμπτη ταχύτητα και αποφεύγει κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.

Σε επίπεδο δήμου, ο κ. Φερενίδης διευκρινίζει ότι εντός του 2014 θα αντικατασταθούν τα 18 από τα 24 οχήματα του στόλου καθαριότητας του Δήμου και γνωστοποιεί ότι στο μεταξύ υλοποιούνται προγράμματα ανάπλασης αστικών χώρων, με την τοποθέτηση ψυχρών υλικών και με φυτεύσεις, ώστε να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας, γίνεται εγκατάσταση φυσικού αερίου σε σχολεία και δημοτικά κτίρια ώστε να μειωθούν οι ρύποι στο περιβάλλον, υλοποιούνται τα προγράμματα "εξοικονομώ" και γίνονται ενέργειες για την αντικατάσταση του φωτισμού στο δήμο με λαμπτήρες led.

Επιπλέον γίνεται προσπάθεια αυτοματοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του δήμου ώστε να παρακολουθείται εξ αποστάσεως και μέσω υπολογιστή η λειτουργία των φωτιστικών σε συγκεκριμένες περιοχές, η αυξομείωσή της ανάλογα με τις συνθήκες της ημέρας και ο γενικότερος έλεγχος του συστήματος.

Οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση στον Δήμο Παύλου Μελά συνεχίζονται και οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν και πάλι σε δύο χρόνια ώστε να διαπιστωθούν τα βήματα που έχουν γίνει και τα ποσοστά μείωσης των ρύπων που αναμένεται να επιτευχθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα