«Η δική μου Αριστερά»

«Περιγράφω μία πορεία που ακολουθούν αριστερά κόμματα και κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, αν και αντιλαμβάνομαι ότι, εν μέρει, είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να είναι ξένη προς την ευρωπαϊκή καθημερινότητα». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε απόσπασμα από το βιβλίο-συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Ανδρεάδη-Συγγελάκη, υπό τον τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, Η δική μου Αριστερά»
απόσπασμα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto».

Στο απόσπασμα της συνέντευξης την οποία δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι: «Προσφέραμε ένα πολιτικό διέξοδο σε όλους τους πολίτες που είχαν την ανάγκη να εκφραστούν προκειμένου να σταματήσει αυτή τη διαδικασία καταστροφής. Βρεθήκαμε, λοιπόν, με τρόπο σχεδόν «βίαιο», ξαφνικό από το 4% στο 27%, και αυτός ο «βίαιος» τρόπος εξακολουθεί να μας βάζει σε δοκιμασία, διότι μας αναγκάζει να αλλάξουμε προσανατολισμό».

Συγκρίνοντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως: «Σε όποιον τονίζει ότι είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα - το οποίο αντιλαμβάνεται την κατάσταση που έχει προκύψει με δεδομένη την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης - αλλά δεν ανήκουμε σε καμία μεγάλη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, θα ήθελα να θυμίσω αυτό: το 1981, και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρισκόταν ακριβώς στη δική μας κατάσταση: δε ανήκε, στην πραγματικότητα, ούτε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ούτε στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ούτε ακόμη και στη σοσιαλιστική αριστερά».

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα του κόμματός του αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκει, αναφέρει αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα εχοντας εξελίξει την αριστερή ιδεολογία και αφετέρου ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά, έχει στους κόλπους της μεν κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία όμως έχουν αποστεί του σταλινισμού.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει επ αυτού: "Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ο Συνασπισμός. Μιλάμε για την περίοδο που στην Ευρώπη, μια σειρά από μετα-κομμουνιστικά κόμματα προσπαθούσαν, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, να θέσουν την ιδεολογική και πολιτική πορεία τους, πηγαίνοντας πέρα από τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας και του δρόμου που ακολουθείτο μέχρι τότε από τα κόμματα του κομμουνιστικού πεδίου. Είναι εκείνη την περίοδο που ιδρύθηκε και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο περιελάμβανε και εξακολουθεί να περιλαμβάνει και ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα. Είναι κόμματα, ωστόσο, που έχουν κάνει μια σοβαρή αυτοκριτική σχετικά με τη σταλινική περίοδο και ανανεώσει τον τρόπο ερμηνείας και αντίληψης της πραγματικότητας. Μεταξύ των μελών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βέβαια, υπάρχουν και δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη του Συνασπισμού".

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα