«Η διακοπή της βοήθειας απειλεί τη συμφωνία»

H Βόρεια Κορέα επέκρινε το Σάββατο την αμερικανική απόφαση για αναστολή της επισιτιστικής της βοήθειας, ένα μέτρο αντιποίνων για την εκτόξευση πυραύλου που ετοιμάζει, κρίνοντας ότι η ενέργεια αυτή θα ακυρώσει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου που προβλέπει ένα μορατόριο στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

"Η υπερβολική αντίδραση των ΗΠΑ (στο σχέδιο εκτόξευσης δορυφόρου που έχει ανακοινωθεί) ξεπερνά τα όρια", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πιονγκγιάνγκ τον

οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Είναι μια λυπηρή ενέργεια που θα ακυρώσει εντελώς τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο γεγονός ότι η ανθρωπιστική δράση και η πολιτική δεν συνδέονται "αλλά απαντά στην προγραμματισμένη εκτόξευση του δορυφόρου μας ανακοινώνοντας ότι δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την επισιτιστική βοήθεια", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να χορηγήσουν 240.000 τόνους τροφίμων τα οποία θαδίνονταν στα παιδιά και τις εγκύους. Η διανομή των τροφίμων θα γινόταν υπό αυστηρή εποπτεία ώστε η επισιτιστική βοήθεια να μην καταλήξει στο στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα