Η Δ. Μανωλάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μίλησε την 1/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Με την πώληση της μικρής ΔΕΗ εξασφαλίζονται κέρδη για μεγάλη επιχείριση που την διεκδικεί":

«Μπορεί το νομοσχέδιο να αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, αλλά είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι, η καρδιά της ΔΕΗ.
Η απελευθέρωση, βεβαίως, δεν είναι σε όφελος των καταναλωτών. Εξάλλου σήμερα λέμε "καλό μήνα", αλλά έχουμε αύξηση στο οικειακό τιμολόγιο -αυτούς που καταναλώνουν από 0 έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο- και, ταυτόχρονα, μείωση στα εμπορικά τιμολόγια. Συνεπώς, ήδη η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων...
Ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να στερηθεί την ενέργεια, συνεπώς, όποιος ιδιώτης την πάρει, θα έχει πάντα κέρδη. Άρα δίνεται κερδοφόρο κομμάτι, γιατί μέσα από την μικρή ΔΕΗ παραχωρούνται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη, υδροηλεκτρικές μονάδες και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Κομοτηνή. Άρα εξασφαλίζονται κέρδη σε μεγάλη επιχείριση που την διεκδικεί. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι θα το αντιπαλέψουμε, θα σηκώσουμε τείχος αντίστασης και ανατροπής στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ μέσα από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τον λαό, ούτε και εξασφαλίζουν τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας. Τον αγώνα για να μην προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εμείς θα τον συνδυάσουμε και καλούμε και τον λαό να τον συνδυάσει εδώ και τώρα, συνολικά με την πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, που προωθεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

* Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ΔΕΗ:

«Εμείς προτείνουμε αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και όχι με εργολάβους, δηλαδή άμεση προκήρυξη προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα αναβολής ή περιορισμού των εργασιών, όπου υπάρχουν κίνδυνοι και για την ζωή των εργαζόμενων και για το περιβάλλον. Βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με γιατρούς εργασίας. Κρατικό δίκτυο μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης και άμεσα μέτρα μείωσης δραστηριοτήτων, όπου κρίνεται απαραίτητο. Και κυρίως, φθηνότερο ρεύμα για τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά. Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις μας».

* Για αναζήτηση συμμαχιών του ΚΚΕ και την πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Απαντώ ξεκάθαρα. Με πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συμμαχία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κοροϊδεύει. Δεν μπορεί να χειροκροτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υποκλίνεται σε αυτή και, από την άλλη, να λέει "η μάχη των μαχών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ". Υποκρίνεται και συνειδητά κοροϊδεύει τον λαό. Αυτή την στιγμή, παίζει τον ρόλο ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία της αστικής κυβερνητικής διαχείρισης. Είναι βασικός εκφραστής του σοσιαλδημοκρατικού πόλου στην Ελλάδα από τότε που άρχισε να αποσυντίθεται το ΠαΣοΚ και δημιουργήθηκε μια νέα ανάγκη, ένας νέος πυλώνας σταθερότητας του πολιτικού αστικού συστήματος, αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτόν τον ρόλο παίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το λέω καθαρά...».

* Για ενδεχόμενο μπλακ άουτ:

«Η μορφή πάλης που θα ακολουθήσει το κάθε συνδικάτο, αποφασίζεται με συλλογικό τρόπο... Μέτρα ασφαλείας πρέπει να υπάρξουν για νοσοκομεία, για βασικές ανάγκες. Και έτσι πάντα -πιστεύω-, προσανατολίζονται. Αυτή την στιγμή, το ΚΚΕ με τις οργανώσεις του, διοργανώνει παρεμβάσεις εξορμήσεις, περιοδείες σε υπηρεσίες και καταστήματα της ΔΕΗ, στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στην δυτική Μακεδονία, παντού, για να οργανωθεί με μαζικούς όρους η αντίθεση εργαζόμενου λαού στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας...».

Δημοσιογράφος: Το ΚΚΕ εκτιμά ότι αυτό το ακραίο -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό-, μέσο πίεσης του μπλακ άουτ είναι από τα μέσα τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν;

Δ. Μανωλάκου: «Όχι. Εμείς δεν λέμε ότι ο στόχος ενός αγώνα είναι να δημιουργήσει ασφυκτικό πρόβλημα σε μονάδες υγείας, ας πούμε. Βεβαίως θα υπάρχει μια πίεση, θα υπάρχουν διακοπές, θα υπάρχει η επίπτωση μιας απεργίας. Αλλά, ταυτόχρονα, κάθε απεργία περιφρουρείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσει βαριές επιπτώσεις σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων».

Δημοσιογράφος: Του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, έτσι δεν είναι;

Δ. Μανωλάκου: «Δεν θυμάστε πρόπερσι στην Αίγινα που, από κακή συντήρηση της ΔΕΗ, έμεινε ένα νησί, Αύγουστο μήνα, χωρίς ρεύμα; Πέρυσι ήταν η Σαντορίνη, πρόπερσι η Αίγινα. Επί δύο χρόνια έλιωσαν, καταστράφηκαν καταστήματα και δεν αποζημιώθηκαν ποτέ. Γιατί, λοιπόν, χτυπάμε το κουδούνι του κινδύνου από μια απεργιακή κινητοποίηση, που οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να την περιφρουρήσουν και να έχουν σύμμαχο τ' άλλα στρώματα και όχι αντίθετα; Διότι ο αγώνας πρέπει να έχει στόχο και την ικανοποίηση φτηνότερου ρεύματος για τα λαϊκά, εργατικά νοικοκυριά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα