Η αξία της φωτιάς

Τη δύναμη ευεργεσίας και καταστροφής της φωτιάς και τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο, αναδεικνύει η έκθεση που ανοίγει τις πόρτες της τον Οκτώβριο στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, μέσα από νομίσματα, πήλινα σφραγίσματα και νομισματικούς θησαυρούς, που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές του Μουσείου, της τράπεζας της Ελλάδος και της ALPHA BANK.

Η έκθεση εγκαινιάζεται

στις 11 Οκτωβρίου και χωρίζεται σε δύο ενότητες: Στην ενότητα «Φωτιά και νόμισμα» και την ενότητα «Αρχαιολογία και φωτιά».

Όπως είπε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας Γιώργος Κακαβάς, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου, στην πρώτη ενότητα εντάσσονται απεικονίσεις της φωτιάς σε νομίσματα και μετάλλια-όπως είναι πχ ο κεραυνός, σύμβολο του Δια- πυρσοί, δάδες και κτίσματα που σχετίζονται με το φως - όπως ο Φάρος της Αλεξάνδρειας - σύμβολα, θεότητες και μυθολογικά θέματα.

Στην ενότητα «Αρχαιολογία και φωτιά», θέλαμε να παρουσιάσουμε τον αμφίσημο χαρακτηρα της φωτιάς, είπε ο κ. Κακαβάς. Εδώ προβάλλεται η καταστροφική ή η προστατευτική δράση της φωτιάς ως προς τη διατήρηση αρχαίων τεχνουργημάτων. Περιλαμβάνει νομισματικούς «θησαυρούς» από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο που έχουν υποστεί φθορές από πυρκαγιά και ανασκαφικά ευρήματα που παραδόξως διασώθηκαν ακριβώς  επειδή κάηκαν, όπως για παράδειγμα σφραγίσματα και πινακίδες γραμμικής γραφής Β, από ωμό πηλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα