«Η Αρμονία των Σφαιρών»

Τους αριθμούς που εκφράζουν σε αστρονομικές μονάδες τις αποστάσεις των πλανητών από τον Ήλιο, ανακοινώνει αύριο ο καθηγητής Χαράλαμπος Σπυρίδης, πιάνοντας το νήμα από τους Πυθαγορείους.

Ο κ. Σπυρίδης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, διεθυντής του Τομέα Τεχνολογίας ΉΞχου, Μουσικοπαιδαγωγικής και Βυζαντινής Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ερευνητικό έργο στα Πυθαγόρεια Μαθηματικά, απέδειξε ότι η «Αρμονία των Σφαιρών», η περίφημη πυθαγόρεια θεωρία, έχει ακριβή εφαρμογή σε όλους
τους πλανήτες που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κ. Σπυρίδης, ο οποίος θα μιλήσει στο Επιστημονικό Συμπόσιο «Φιλοσοφία και Κοσμολογία» που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στα Προπύλαια, διατυπώνει μία καθολική, εξαιρετικά απλή σχέση, που εμπεριέχει μόνον τους αριθμούς 1,2,3,4 της «ιερής τετρακτύος» των Πυθαγορείων και το άρθροισμά τους, τον τέλειο αριθμό 10.

Η τετρακτύς ήταν η βάση της Πυθαγόρειας διδασκαλίας που πρέσβευε ότι οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα