Η Αραβική Άνοιξη συμφιλίωσε Δύση-Άραβες

Ο επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κόμματος "Εν'νάχντα" Ραχέντ Γανούσι δήλωσε σήμερα πως η Αραβική Άνοιξη συμφιλίωσε την αραβική κοινή γνώμη με τη Δύση, που εθεωρείτο πως «υποστήριζε τις δικτατορίες».

Μιλώντας στην Ντόχα σε συνδιάσκεψη για τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον μουσουλμανικό κόσμο, με επίκεντρο των συζητήσεων την πολιτική αλλαγή που σήμανε για τις χώρες της περιοχής η Αραβική Άνοιξη, ο Γανούσι δήλωσε πως «αποτελεί την απαρχή για την διόρθωση μιάς στυγερής ιστορικής κατάστασης,

όπου οι δυτικές χώρες υποστήριζαν τις δικτατορίες στην περιοχή και όπου οι λαοί μισούσαν τα κράτη αυτά για την υποστήριξη αυτή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο QNA, ο Γανούσι στην ομιλία του εκτίμησε πως η «θετική» ανταπόκριση των Δυτικών στις πολιτικές αλλαγές, που χαρακτηρίζονται από την ανάδυση των ισλαμιστικών ρευμάτων, «είναι προς το συμφέρον τους, όπως και προς αυτό των λαών της περιοχής».

«Δεν επιθυμούμε πλέον αντιδράσεις που θα βασίζονται σε ύποπτες συνδιαλλαγές, αλλά πάνω στα κοινά συμφέροντα», υπογράμμισε ο ηγέτης του "Εν'νάχντα"-του οποίου το κίνημα ανέλαβε την εξουσία στην Τυνησία-και τόνισε πως «η αραβική πολιτική της Δύσης ήταν εσφαλμένη, διότι υποστήριζε αποκλειστικά τα δυτικά συμφέροντα, σε συνεργασία με τυραννικά καθεστώτα».

«Το νέο δώρο προς τη Μέση Ανατολή προσφέρει την ευκαιρία να θεμελιωθούν θετικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον ισλαμικό κόσμο», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανο-ισλαμιστικές Σχέσεις στις ΗΠΑ Νιχάντ Αουάντχ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο ίδιος εκτιμά πως «η νέα κατάσταση αποτελεί μία πραγματική δοκιμασία για τα δύο μέρη». Οι μεν ισλαμιστές οφείλουν να υποστηρίξουν «τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαδοχή στην εξουσία», ενώ η Δύση θα πρέπει «να υποστηρίξει τις νέες εμπειρίες ώστε να τις βοηθήσει να επιτύχουν», πρόσθεσε.

Πάνω από 200 προσωπικότητες από 31 χώρες συμμετέχουν στο 9ο Φόρουμ, το οποίο θεσπίσθηκε προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, οι οποίες είχαν δεχθεί μέγα πλήγμα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα