Η Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, μίλησε στις 5/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Το κλίμα, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος, με τις ψηφοφορίες, με την ανάλυση των θέσεων, πέρα από το θέμα του προέδρου -που είναι σοβαρό-, ήταν ένα κλίμα μιας οργανωτικής ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκαθαρίσματος των θέσεών της και μάλιστα με σαφή τρόπο, όσον αφορά το ότι θέλουμε πλέον αλλαγή και στροφή προς τ' αριστερά, με προγραμματικές θέσεις».

* Για την επιλογή του Φ. κουβέλη να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Ο Φώτης Κουβέλης είναι ένας έμπειρος και πολύ αξιόλογος πολιτικός. Εμείς κάναμε αυτή την πρόταση θέτοντας την ανάγκη συνολικής ανανέωσης και της στροφής που πρέπει να κάνει το κόμμα και που την έκανε και με την αρχική του ομιλία ο Φώτης Κουβέλης. Ωστόσο, τόσο καιρό ήταν υπεύθυνος και αυτός, με το μη καθαρό στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς γι' αυτές τις αμφισημίες. Εμείς, στα πλαίσια αυτής της βούλησης για ανανέωση -επειδή υπήρχε πράγματι ένας προβληματισμός-, με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στο πρόσωπο και στο ρόλο που μπορεί να παίξει, λέγαμε στον κ. Κουβέλη -από τον Ιούνιο ακόμα, που είχε υποβάλει την παραίτησή του-, ότι μπορούσε να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο ενός επίτιμου προέδρου που θα μπορούσε να ετοιμάσει καλύτερα τη διαδοχή του και όλη αυτή τη νέα στροφή... Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, διότι κυρίαρχοι είναι οι σύνεδροι. Γι' αυτό και εμείς κάναμε αυτή την κίνηση, η οποία ήταν ομόφωνη, αλλά σε καμά περίπτωση δεν αμφισβητούμε ούτε το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη, ούτε τις αποφάσεις του συνεδρίου...».

Δημοσιογράφος: Μετά την κατάληξη των πραγμάτων και από τις ευρωεκλογές και με την πολιτική που ακολουθήθηκε, κάποιοι από εσάς -που προέρχεστε και από το ΚΚΕ Εσωτερικού, από την ΕΑΡ, από τον Συνασπισμό και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, κάνετε και ένα είδος αυτοκριτικής, μήπως ήταν λάθος η κίνησή σας το 2010 να φύγετε από τον Συνασπισμό και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη: «Η αυτοκριτική γίνεται πάντα. Όταν φύγαμε τότε από τον Συνασπισμό, υπήρχαν κάποιοι ουσιαστικοί λόγοι και όταν ιδρύσαμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι ιδρυτικές και οι προγραμματικές του θέσεις δεν διέφεραν πολύ από τον κορμό των θέσεων που είχαμε διαμορφώσει και εμείς στον Συνασπισμό. Απλώς θέλαμε μια άλλη τακτική. Όταν φύγαμε λοιπόν τότε, είμασταν αισιόδοξοι, διότι οι ιδρυτικές θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο προσανατολισμός δεν ξέφευγαν από τη δική μας αριστερή, ανανεωτική αντίληψη».

Δημοσιογράφος: Η πορεία και η εξέλιξη των πραγμάτων μήπως σας κάνουν να καταλάβετε ότι θα λειτουργούσατε καλύτερα ως ισχυρή τάση μέσα στο μεγάλο κόμμα της αριστεράς;

Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη: «Είναι ένας σημαντικός προβληματισμός αυτός που θέτετε. Γιατί, όπως έχω πει και εγώ αρκετές φορές, είναι δύσκολο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με αυτή την ξαφνική άνοδο, να προετοιμάσει στέρεες και βιώσιμες προτάσεις γι' αυτό που θέλουμε όλοι και μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας σε τέτοιο περιβάλλον. Βλέπετε ότι ήδη κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις. Έχει να λύσει όλο αυτό το θέμα μέσα στην Ευρώπη. Το κλίμα στην Ευρώπη συνεχώς επιδεινώνεται... Αντιμετωπίζει δυσκολίες και εκείνος. Άρα, η Δημοκρατική Αριστερά, έστω και τώρα, έτσι όπως είναι, συγκροτημένα και οργανωμένα, μπορεί προγραμματικά να έχει συναινέσεις και να βοηθήσει σε αυτό το διάλογο για το καλό της κοινωνίας, όχι για εμάς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα