Η Α. Ποδηματά στον ΑΘΗΝΑ984

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Άννυ Ποδηματά, μίλησε στις 16/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την παρουσία και την υποδοχή του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο:

«Πήγε πολύ καλά η παρουσία του πρωθυπουργού και η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στο ευρωκοινοβούλιο. Χειροκροτήθηκε αρκετά. Δεν δέχθηκε σκληρές ερωτήσεις στις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών, πλην κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, που είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Πρόκειται κυρίως
για Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, που γενικώς είναι κατά της Ευρώπης και του ευρώ. Εκφράστηκε αλληλεγγύη, εκφράστηκε η διάθεση του ευρωκοινοβουλίου να στηριχθεί η Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δηλαδή, το κοινοβούλιο στη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης τετραετίας ήταν εκείνο το θεσμικό όργανο που μας υποστήριξε με τον πιο εμφανή τρόπο».

* Για τις αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να διεκπεραιώσει την προεδρία:

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και ότι έχουν υπάρξει κάποια κακόβουλα δημοσιεύματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι όμως μεμονωμένα όλα αυτά. Δεν αντικατοπτρίζουν την γενική ατμόσφαιρα. Είναι ένα διάστημα -ένα τρίμηνο στην πραγματικότητα-, καθοριστικής σημασίας και για την Ελλάδα, γιατί τον Απρίλιο ξεκινάει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Άρα η εικόνα μας προς τα έξω είναι σημαντική. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί και με βάση τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, αλλά και με βάση τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την προεδρία. Πόσο αποτελεσματικοί, δηλαδή, θα είμαστε στην προώθηση των μεγάλων ευρωπαϊκών φακέλων. Και φυσικά ένα τρίμηνο καθοριστικό για την Ευρώπη και είναι γεγονός ότι θα έχουμε τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην ευρωπαϊκή ιστορία».

* Για το κλίμα που καλλιεργείται στο ευρωκοινοβούλιο για την Τρόικα:

«Υπάρχει ένα κλίμα αυστηρής κριτικής, που δεν είναι καινούριο. Απλώς τώρα αποτυπώνεται σε μια έκθεση του κοινοβουλίου, που δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική της μορφή. Αλλά -ξαναλέω-, δεν είναι η πρώτη φορά. Εκφράζεται στο ευρωκοινοβούλιο εδώ και ενάμιση χρόνο... Υπάρχει λοιπόν αυτό το κλίμα κριτικής σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η δημοκρατική λογοδοσία. Εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων, ότι είναι προβληματική και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να βελτιωθεί αυτή η διαδικασία και κυρίως να κοινοτικοποιηθεί περισσότερο. Να ενταχθεί περισσότερο στην κοινοτική νομοθεσία. Το δεύτερο είναι η αποτελεσματικότητα. Η συνταγή. Γιατί όταν δεν έχεις μηχανισμούς να την επαναξιολογείς, με βάση το τι παράγεις, τότε είναι προφανές ότι όταν έχεις αστοχίες -και το δικό μας και άλλα προγράμματα είχαν αστοχίες-, δεν μπορείς να διορθώσεις και το λάθος».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αυτή η ιστορία με την Τρόικα θα εκβάλει σε αλλαγές στον τρόπο που διαπραγματεύεται η Αθήνα με τους δανειστές;

Α. Ποδηματά: «Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα καταλήξει σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του κοινοβουλίου. Θέλω να σημειώσω, βεβαίως, ότι δεν είναι δεσμευτικές αυτές οι προτάσεις. Το κοινοβούλιο θα διατυπώσει μια γνώμη και το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή, θα κριθεί στο επόμενο διάστημα. Άρα έχουμε χρόνο μπροστά μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα