Η Art-Athina γιορτάζει

Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης «Art-Athina 2015», γιορτάζει την 20η διοργάνωσή της. Η φετινή επετειακή διοργάνωση της αθηναϊκής art- fair, από τις παλαιότερες της Ευρώπης, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της στο TAeKwonDo (Κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) στις 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και τις 7 Ιουνίου.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Art Athina,
της οποίας βασικός κορμός, όπως κάθε χρόνο, είναι οι ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, με επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Στοχευμένη στην προσπάθεια να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας και Μέσης Ανατολής, η Art Athina, ενισχύεται από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμά της με τις πλατφόρμες, υπό την επιμέλεια της επιμελήτριας-εικαστικού Άρτεμις Ποταμιάνου, στην οποία συμμετέχουν καλλιτεχνικές ομάδες από 16 διαφορετικές χώρες, δίνοντας μια γεύση της εικαστικής διάθεσης και ορμής που αναδύουν ομαδικές πρωτοβουλίες καλλιτεχνών.

«Τιμώμενος Συλλέκτης» της επετειακής «Art-Athina 2015» είναι ο Δάκης Ιωάννου, που συμμετέχει με την παρουσίαση της εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο «Αναπνοή», η οποία παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005.

Η καθιερωμένη δράση - έκθεση «Art-Athina Contemporaries», την οποία φέτος επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις γύρω από διαχρονικούς κοινωνικούς προβληματισμούς. Χρησιμοποιώντας συχνά αλχημιστικά μέσα, οι 39 καλλιτέχνες της έκθεσης διερευνούν βασικές ανάγκες της εποχής μας, όπως είναι η σταθερότητα του τόπου και η δυνατότητα μιας αναδιοργάνωσης του κόσμου.

Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνεισφέρουν με τη συμμετοχή τους στην Αrt Athina, στην προσπάθεια διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

«Αξιοσημείωτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών με κορυφαία την περσινή "Art-Athina", όπου 35.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της (έναντι 18.000 τα προηγούμενα χρόνια)»λένε οι διοργανωτές. Επιδίωξή τους είναι, το 2015, η προσέλευση να ξεπεράσει το όριο των 40.000 επισκεπτών.

Σε σχετική ανακοίνωση σήμερα της Art Athina 2015 τονίζεται ότι «η επετειακή διοργάνωση φέτος, συμπίπτει με την έναρξη μιας περιόδου έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας. Τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΕΜΣΤ, του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και τη σύναψη νέων συνεργασιών με το εξωτερικό, με αφετηρία την έκθεση Documenta 14: "Μαθαίνοντας από την Αθήνα", που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα».

Την "Art-Athina" θεσμοθέτησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993 και διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά η εταιρεία EuroΜare. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και του δήμου Αθηναίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα