Η 3η Κοινή Συνεδρίαση Ιταλίας - Σερβίας

Τα επόμενα βήματα στη βελτίωση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ιταλίας - Σερβίας εξετάζονται στην 3η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών που πραγματοποιείται, σήμερα, στην Ανκόνα.

Στην κοινή συνεδρίαση προεδρεύουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Σερβίας, Ενρίκο Λέτα και Ίβιτσα Ντάτσιτς και συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομίας, Μεταφορών και Εκπαίδευσης των δύο χωρών.

Ενόψει της συνεδρίασης, ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαίρετες τις
σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και οικονομικούς εταίρους της Σερβίας.

Η Σερβία είναι έτοιμη να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ιταλία, σύμφωνα με τη στρατηγική συμφωνία του Νοεμβρίου του 2009, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η Ιταλία παράσχει στη Σερβία συνεχή στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς και εξέφρασε την ελπίδα με τη στήριξη της Ρώμης να οικοδομήσει νέα εικόνα σε διεθνές πλάνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών στην Ανκόνα περιλαμβάνει τη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας, στα πεδία της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, της γεωργίας και πιθανές μελλοντικές επενδύσεις.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2013, ο όγκος των εξαγωγών της Σερβίας προς την Ιταλία ανήλθε στα 1,02 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Ιταλία στη Σερβία έφθασαν τα 1,05. δισ. ευρώ.

Η Ιταλία κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των ξένων επενδυτών στη Σερβία και περισσότερες από 500 ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα