Γράφει για 15η φορά φέτος ιστορία ο Dow Jones

Σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο έκλεισε ο Dow Jones, με την αμερικανική αγορά να αντλεί "καύσιμα" από μια πλούσια σε deals και αποτελέσματα επιχειρηματική "δεξαμενή". Σημειώνεται ότι είναι η 15η φορά φέτος που ο βιομηχανικός δείκτης "σπάει" το ρεκόρ του.

Έξτρα ώθηση ήρθαν να δώσουν τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Fed για την αμερικανική οικονομία. Η τελευταία έκθεση, γνωστή ως Beige Book,

αποτυπώνει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και της αγοράς εργασίας.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 77,52 μονάδες (0,45%) κλείνοντας στις 17.138,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 9,58 μονάδων (0,22%) και έκλεισε στις 4.425,97 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,29 μονάδων (0,42%) κλείνοντας στις 1.981,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα 34,525 δολάρια με άνοδο 2,815 δολαρίων ή σε ποσοστό 8,88%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 3,90% και κλείσιμο στα 44,105 δολάρια και η IBM, η οποία έκλεισε στα 192,2548 δολάρια με άνοδο 2,00%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Nike (-1,60%), η Boeing (-1,42%) και η Johnson and Johnson (-1,22%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, σε συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο των επιχειρήσεων προχώρησαν Apple και International Business Machines, ξεπερνώντας τη μεταξύ τους αντιπαλότητα που διήρκησε πάνω από 30 χρόνια. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία εφαρμογών για επιχειρήσεις και την πώληση των iPhones και iPads σε επιχειρηματικούς πελάτες της IBM. Η μετοχή της Apple "γιόρταζε" τη συμφωνία, αλλά την άνοδό της ανέκοψαν τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως 400 εκατ. δολ. για υπόθεση τιμολόγησης ηλεκτρονικών βιβλίων. Έκλεισε στο -0,57%.

Εξάλλου, η 21st Century Fox επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι η Time Warner απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της πρώτης ύψους 80 δισ. δολαρίων. «Δεν βρισκόμαστε για την ώρα σε συνομιλίες με την Time Warner» ανέφερε η 21st Century Fox. Η μετοχή της Time Warner "αναρριχήθηκε" κατά 17%.

Άλμα 8,88% έκανε η μετοχή της Intel, η οποία ανακοίνωσε χθες -μετά τη λήξη των συναλλαγών αποτελέσματα β΄ τριμήνου που ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά της αγοράς. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ένα καλύτερο του αναμενόμενου outlook για τις πωλήσεις επεξεργαστών. Αντίθετα, η απογοήτευση για τα αποτελέσματα της Yahoo, υποχρεώνει αυτή την ώρα τη μετοχή της σε απώλειες 4,52%.

Στα σημερινά αποτελέσματα, η Bank of America ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου υποχώρησαν (19 σεντς ανά μετοχή) ενώ πτώση κατέγραψαν και τα έσοδα (21,96 δισ. δολάρια). Η εταιρεία επίσης ήρθε σε διακανονισμό με την AIG Group Inc για να επιλύσει το ζήτημα των ενυπόθηκων τίτλων, έναντι ποσού 650 εκατ. δολαρίων. Ξεχωριστά ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης για πιθανό διακανονισμό ύψους 13 δισ. δολαρίων για υπόθεση που αφορά τίτλους, διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια. Η μετοχή της υποχώρησε 1,9%.

Παραμένοντας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η BlackRock Inc. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και τα έσοδα του β’ τριμήνου σημείωσαν άλμα, καθώς τα πάγια υπό τη διαχείρισή της αυξήθηκαν σημαντικά, βοηθώντας τα εταιρικά αποτελέσματα να υπερκεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Για το β’ τρίμηνο, η BlackRock ανακοίνωσε κέρδη ύψους 808 εκατ. δολ. ή 4,72 ανά μετοχή, από τα 729 εκατ. δολ. ή 4,19 δολ. ανά μετοχή, ένα χρόνο πριν. Εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων, τα κέρδη αυξήθηκαν στα 4,89 δολ. ανά μετοχή από τα 4,15 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 12% και διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. δολ

Στο μέτωπο της οικονομίας, η πρόεδρος της Fed δήλωσε αισιόδοξη για την αμερικανική οικονομία στη δεύτερη ημέρα κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "δεν διακρίνω ανησυχητικά προειδοποιητικά σημάδια".

Εστιάζοντας στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η Fed, η Yellen είπε πως δεν φοβάται μήπως δημιουργήσει επικίνδυνες φούσκες παγίων.

"Η γενική μου εκτίμηση σε αυτό το σημείο είναι πως οι απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι μέτριου και όχι πολύ υψηλού επιπέδου", είπε στους βουλευτές. "Η αύξηση της μόχλευσης δεν είναι ευρεία".

Keywords
Τυχαία Θέματα