Γκ. Χαρδούβελης: Το υπουργείο Οικονομικών και εμένα να ακούτε...

Της Μαρίνας Μάνη

Η “τελική” διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκινά και επισήμως σήμερα με την ένταση να κλιμακώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τους Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελο Βενιζέλο να συναντώνται το απόγευμα για να (ξανα)θέσουν «τα όρια».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στα τέσσερα «όχι» (για ασφαλιστικό, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, κόκκινα δάνεια, ομαδικές απολύσεις),

το Μαξίμου διαμηνύει ότι “θα κάνουμε το καλύτερο αλλά δεν θα έλθουμε σε ρήξη με τους δανειστές” και οι κυβερνητικοί βουλευτές ετοιμάζονται να πιάσουν θέση στα χαρακώματα μετά και το “αντάρτικο” του (λαϊκοδεξιού) Αργύρη Ντινόπουλου.

“Και από εμένα”…

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη χθες το βράδυ έξω από το Μαξίμου, μετά την βραδυνή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου.

«Αύριο ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα”, είπε ο κ.Χαρδούβελης.

Η τελευταία πρόταση, κυρίως το «από εμένα» προκάλεσε αίσθηση, καθώς ανέδειξε το αλαλούμ που προκαλούν οι διαρροές περί του τι θέλει η τρόικα και τι θα ζητήσει η κυβέρνηση, αλλά και ο πόλεμος μεταξύ …“φιλολαϊκών” και “μνημονιακών” υπουργών.

“Δεν μπορείς να ετοιμάζεσαι να ζητήσεις από την τρόικα ‘ανάσες’ και την ίδια στιγμή να εμφανίζεσαι ότι αρνείσαι να εκπληρώσεις περσινές δεσμεύσεις”, αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, παραπέμποντας στο “αντάρτικο” του Αργύρη Ντινόπουλου απέναντι στην (μνημονιακή) υποχρέωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, με …ενδιάμεσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ίδιοι σημειώνουν μάλιστα ότι η δήλωση του κ.Χαρδούβελη έξω από το Μαξίμου έγινε “σε συνενόηση με τον Αντώνη Σαμαρά” προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να χαμηλώσει ο πήχυς των διεκδικήσεων.

“Μαξιμαλιστικοί” στόχοι

Αλλες πηγές πάντως, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ερμήνευσαν την δήλωση του υπουργού Οικονομικών ως προσγείωση στην πραγματικότητα: “ξεκινάμε την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση. Κυβέρνηση και τρόικα προσέρχονται σ΄αυτή με το μάξιμουμ των απαιτήσεων. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα, και όχι φλυαρίες και μαξιμαλιστικοί στόχοι”, λένε.

Εντάσσοντας σ΄αυτούς τους “μαξιμαλιστικούς” στόχους και τα περί “μονομερών” ενεργειών στις οποίες “θα προβεί η κυβέρνηση εάν δεν πείσει την τρόικα”…

Τα “δεν” του ΠΑΣΟΚ

Στίγμα διαθέσεων έδωσε εκ νέου χθες η Χ.Τρικούπη,η οποία επιμένει στην ψηλή θέση ...του πήχυ: «είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα του ασφαλιστικού, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στην πολιτική για τα κόκκινα δάνεια. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δε χρειάζεται και δεν μπορεί να γίνει σε μια χώρα με 27% ανεργία - άλλωστε με τη συμφωνία της τρόικας δημιουργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Αντίθετα εμείς λέμε ότι χρειάζεται να δούμε τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, την δικαιοσύνη, την πραγματική οικονομία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

…Και τα “δεν πάμε σε ρήξη” του Μαξίμου

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται στο Μαξίμου, το οποίο ανέλαβε να αναδείξει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη: Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο, αλλά έχουμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να πάμε σε ρήξη με αυτούς που μας δανείζουν. Όλα είναι σε συζήτηση. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Θα εντάξουμε στον προϋπολογισμό όλα όσα μπορούμε να συμπεριλάβουμε χωρίς να διαταράξουμε τα δημοσιονομικά μας και πάντοτε σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους”…

Keywords
Τυχαία Θέματα