Για πάντα «Capitano»

του Διονύση Δελλή

Την προσεχή Πέμπτη κλείνει αισίως τα 37 του χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να αποσυρθεί σύντομα από τους αγωνιστικούς χώρους.

Πριν από λίγες μέρες άλλωστε συμφώνησε για ένα ακόμη συμβόλαιο με τη Ρόμα, που τον... κρατά στο χορτάρι ως το καλοκαίρι του 2016. Θα σαρανταρίσει όπως φαίνεται λοιπόν ο Φραντσέσκο Τότι έχοντας τη «Λύκαινα» στο στήθος. Προσπαθώντας πριν φύγει να κερδίσει ένα ακόμη Σκουντέτο.



Και κάπως έτσι θα υπάρξει ακόμη μια τριετία που η κόκκινη μεριά της Ρώμης θα γιορτάζει για τον αιώνιο Capitano, της μέχρι να τον κάνει... γήπεδο (λέγεται ότι το νέο γήπεδο της Ρόμα που θα εγκαινιαστεί στην ιταλική πρωτεύουσα το 2016 θα έχει το όνομά του). Τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή της ιστορίας της. Τον άνθρωπο που συγκλονίζει για πολλοστή φορά αυτές τις ώρες με μια χειρονομία, από εκείνους που υπενθυμίζουν τι πραγματικά σημαίνει η έννοια «αθλητής-σύμβολο».

Στο «ζέσταμα» της Δευτέρας, πριν από τη σημαντική εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ρόμα, ο Τότι άκουσε από τα μεγάφωνα του σταδίου «Ένιο Ταρντίνι» μια παράξενη έκκληση για βοήθεια. Την αναγγελία για οικονομική ενίσχυση προς τη Σανέλ Μποκόνι. Ένα μικρό κορίτσι από την Ανκόνα έχει ανάγκη την ανθρωπιά όλων προκειμένου να ταξιδέψει άμεσα για τις ΗΠΑ. Μια χειρουργική επέμβαση στην Βοστώνη, μπορεί να της σώσει τη ζωή από μια σπάνια ασθένεια που την... καταδιώκει. Οι γονείς της, παλεύουν καιρό τώρα με κάθε τρόπο. Έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό κοντά στις 200.000 ευρώ. Χρειάζονται όμως τουλάχιστον άλλα 100.000 ευρώ προκειμένου να τη βάλουν στο αεροπλάνο και να της εξασφαλίσουν τον πρώτο κύκλο θεραπείας της.

Ο Τότι δεν χρειάστηκε παρά μονάχα λίγα δευτερόλεπτα. Όχι δεν είχε το... μυαλό του στο παιχνίδι. Είχε τα αυτιά του ανοιχτά όπως επιβάλλεται σε κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο. Το ποδόσφαιρο μπορούσε να περιμένει. Έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο, παράτησε την προετοιμασία της ομάδας του λίγο πριν από τη σέντρα και πηγαίνοντας στα αποδυτήρια ζήτησε να μάθει όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνονταν για την υπόθεση. Η φωτογραφία του, με την μικρή Σανέλ στην αγκαλιά του ήταν χθες το σημαντικότερο «αθλητικό» θέμα στην Ιταλία. Πάνω από τις Τσάμπιονς Λιγκ νίκες της Νάπολι και της Μίλαν. Πάνω από το μπάσκετ και τη σημερινή αναμέτρηση της Σκουάντρα με την Λιθουανία για μια θέση στην 4άδα της Ευρώπης.

Ήδη, παρέδωσε μια επιταγή με ένα σεβαστό ποσό που κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για τη μικρή. Τη Σανέλ που έχει το ίδιο όνομα με την 6χρονη κόρη του (η οποία έγινε... διάσημη για τα δάκρυά της, στα τέλη Μάη για την ήττα της Ρόμα από τη Λάτσιο στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας). Παράλληλα, ήδη ανακοίνωσε ότι έπειτα από συμφωνία με τους οπαδούς της Πάρμα θα οργανώσει έναν έρανο, ώστε να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για αυτόν τον ιερό σκοπό.

Ο Capitano είναι εδώ και χρόνια (από το 2003) «πρεσβευτής» της Unicef και μάλιστα πριν από ενάμιση χρόνο, μαζί με τον κολλητό του φίλο (και αρχηγό της Γιουβέντους) Τζίτζι Μπουφόν πρωταγωνίστησε σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης στον αγώνα κατά της παιδικής θνησιμότητας.

Ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου, που ξεκίνησε τη διαδρομή του στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Ρόμα το 1993 (ναι, 20 χρόνια πριν) έχει αποδεδειγμένα τον τρόπο να βάζει και άλλα... γκολ. Μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Γκολ ζωής, γκολ ανθρωπιάς. Γκολ που δείχνουν τον δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο. Σε μια εποχή μάλιστα που φαίνεται ότι πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα