Για αλλαγές στην Ευρώπη δεσμεύτηκε ο Martin Schulz

Του Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Με μία φράση την οποία είπε στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία – χαιρετισμό του στην Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρεία της Κομισιόν Μάρτιν Σούλτς.

«Έντεκα χρόνια σύμμαχος!» είπε στα ελληνικά ο κ. Σούλτς εξηγώντας στους παρευρισκόμενους στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ότι «αυτό έμαθα, για να περιγράψω τη δεκαετή θητεία μου ως Δήμαρχος μιας μικρής πόλης 40.000 κατοίκων λίγο μικρότερης από την Αθήνα, αλλά που είχε τα ίδια προβλήματα.

Προβλήματα, που πρέπει να λυθούν με τρόπο ρεαλιστικό, παραδείγματος χάριν νέοι άνθρωποι που χρειάζονται δουλειά, παραδείγματος χάριν το γεγονός ότι κάθε γενιά που βρίσκεται στα πράγματα έχει καθήκον να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες, στην ερχόμενη γενιά».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της ευρωζώνης και ειδικά στην κρίση του τραπεζικού συστήματος επανέλαβε ότι «στην Ευρώπη πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες, γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε ένα νόμισμα, γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε ένα σύστημα» εξηγώντας ότι οι Τράπεζες έχουν συστημική αξία στην Ευρώπη».

Σε ότι αφορά το διακύβευα της υποψηφιότητάς του για την προεδρεία της Κομισιόν υποστήριξε: «Θέλω να αλλάξω την Ευρώπη, να τη στρέψω προς μια άλλη κατεύθυνση. Θέλω μια Ευρώπη που να φροντίζει τους πολίτες της. Θέλουμε μια Ευρώπη όπου ο πολίτη να βρίσκεται σε πρώτη θέση και αυτό που δεν χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι μια γραφειοκρατία που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της» συμπληρώνοντας ότι αν και η Ευρώπη είναι η πιο πλούσια περιοχή του κόσμου ο «πλούτος έχει διανεμηθεί πάρα πολύ άσχημα, μεταξύ χωρών αλλά και μεταξύ των πολιτών».

«Ζητάμε από τους πολίτες πάρα πολλές θυσίες, ιδιαίτερα εδώ στη χώρα σας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα πέρασε από φοβερές εξελίξεις, οι άνθρωποι στη χώρα σας υπέφεραν και τώρα ήρθε η στιγμή της αλλαγής, ήρθε η στιγμή να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ίδιο του το μέλλον. Αν όμως το μέλλον της Ελλάδας αποφασίζεται και στις Βρυξέλλες, και στις Βρυξέλλες υποστηρίζεται η χώρα σας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, έτσι ώστε να έρχονται άνθρωποι στη χώρα σας και να κάνουν επενδύσεις για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη με θέσεις εργασίας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την αλλαγή θέλουμε να φέρουμε στις Βρυξέλλες».

«Χρειάζομαι την πλειοψηφία των πολιτών που πρέπει να ψηφίσουν το δικό μου πρόγραμμα» ήταν το προεκλογικό μήνυμα του κ. Σουλτς που υποστήριξε ότι με το πρόγραμμά του θα αλλάξει την Ευρώπη και θα τη στρέψει σε άλλη κατεύθυνση, που θα παρεμβαίνει σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς. Επανερχόμενος στα θέματα ανεργίας και κατανομής του πλούτο ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι «κάθε χρόνο, κάθε μήνα, έχουμε στην Ευρώπη και έναν νέο εκατομμυριούχο και ταυτόχρονα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που είναι φτωχοί, χωρίς δουλειά. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι να εργάζονται σε αξιοπρεπείς δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτό έχει σημασία» και έστρεψε τα βέλη του ακόμα και στους συμπολίτες του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε τις εταιρείες στη Γερμανία κάθε χρόνο να κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη και να μην πληρώνουν φόρους.

Αυτό δεν είναι δίκαιο. Αυτή την Ευρώπη θα την αλλάξουμε».

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Σουλτς είχε θερμό χαιρετισμό με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη τους οποίους ασπάστηκε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί με τους φίλους μου. Η δημιουργία της συνεργασίας της "Ελιάς" είναι ένα πραγματικό κίνητρο για μένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση, διότι θέλουμε η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.

»Στη βάση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και γι αυτό, χρειάζομαι την υποστήριξη των ψηφοφόρων στην Ελλάδα.

»Για μας σήμερα, αυτή ήταν η έναρξη μιας εκστρατείας μέσω της οποίας ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Βρήκα την ατμόσφαιρα εδώ εμπνευσμένη και ενθαρρυντική. Είμαι πολύ ευτυχής που έχω πολλούς φίλους εδώ, μαζί με τους φίλους μου του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους φίλους μας από άλλες οργανώσεις και ομάδες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να οικοδομήσουν μαζί ένα φιλοευρωπαϊκό κίνημα με στόχο να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς μια άλλη κατεύθυνση, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη ισότητα. Για μια Ένωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ιδίως για τους νέους. Η επόμενη γενιά δεν πρέπει να πληρώσει με τις ευκαιρίες μιας ζωής, μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια.

»Η αίσθησή μου σήμερα εδώ στην Αθήνα, σε αυτή τη συνάντηση, είναι ότι αυτό ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης και ότι θα γίνουμε όλο και περισσότεροι. Όσοι θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να με στηρίξουν. Και είμαι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξή σας.

»Ζούμε μια μεγάλη αλλαγή. Για πρώτη φορά οι πολίτες με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές αποφασίζουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ως εκ τούτου, ζητώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων. Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να απευθυνθώ σήμερα στον κόσμο εδώ στην Αθήνα με τη βοήθεια των φίλων μου».

- Πιστεύετε ότι αυτή η προσπάθεια για τον σχηματισμό ενός κεντροαριστερού πόλου στην Ελλάδα μπορεί να πετύχει;

« Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εδώ. Θα κάνω ό, τι μπορώ για να πετύχει. Και η αίσθησή μου απόψε ήταν ότι έγινε ένα καλό πρώτο βήμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα