Γερμανία: το ελληνικό ντιμπέιτ

Στην προεκλοεγική μέγγενη Χριστιανοδημοκρατών και Σοδιαλδημοκρατών της Γερμανίας, βρίσκεται το ελληνικό δημοσιονομικό ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχίσει και στο κυριακάτικο ντιμπέιτ Μέρκελ-Στάινμπρουκ. Την προ- ντιμπέιτ αντιπαράθεση πυροδότησε η κατηγορία που επέρριψε ο ηγέτης των Σοδιαλδημοκρατών Πεερ Στάινμπρουκ σε βάρος της Άγγελα Μέρκελ -ότι δηλαδή προσπαθεί να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της κρίσης από τους γερμανούς εκλογείς.

Ετοιμη να αντιμετωπίσει

-και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση- τον Πεερ Στάινμπρουκ στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ που θα έχουν την Κυριακή με στόχο να του εξηγήσει όλα τα θέματα της ευρω-κρίσης, δηλώνει η Αγκελα Μέρκελ, δια στόματος του επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας, Χερμαν Γκρεχε.

«Με χαρά να συζητήσουμε τα της ευρωπαϊκής πολιτικής, αφού τα υψηλά ποσοστά που απολαμβάνει η καγκελάριος στον γερμανικό πληθυσμό, έχουν να κάνουν και με την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο λαό μέσω της επιτυχημένης αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης», ανέφερε ο Γκρέχε στο Reuters. «Πρέπει να υπερασπίσουμε την ευρωζώνη από τις ασθενικές, σοσιαλίζουσες (Κόκκινες και Πράσινες επί λέξει) θέσεις που θέλουν να την μετατρέψουν σε «χρεοζώνη», υποστήριξε αναφερόμενος στην πρόταση του SPD για κοινή διαχέιριση του ευρωπαϊκού χρέους αλλά και στην πρόκληση που θέτει το νεοπαγές γερμανικό κόμμα «Ενναλλακτική για τη Γερμανία» ζητώντας επιστροφή σε εθνικά νομίσματα. Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία αλλά και η Αυστρία που ανεβάζει τους τόνους έναντι της Ελλάδας λίγο πριν απο τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Σκληρότερη γραμμή έναντι της Ελλάδας υιοθετεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου η Φέκτερ διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους όρους του προγράμματος προκειμένου να της χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια. Απέφυγε να κάνει σχόλια για το ενδεχόμενο μέγεθος ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας σημειώνοντας ωστόσο πως η Αθήνα υπολείπεται κατά πολύ του αρχικού στόχου να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσειςπου προβλεπόταν να υλοποιήσε

Τέλος, επίθεση κατά της Ελλάδας και των πολιτικών που είναι ικανοί να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις μόνο υπό πίεση εκτοξεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.


Σε άρθρο του, κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς για διγλωσσία και ότι δεν κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την Ελλάδα, παρά μόνο υπό την πίεση της τρόικα, ενώ αναφερόμενο στον πρωθυπουργό τονίζει ότι όταν απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, «διαφωνεί με τις μειώσεις στον προϋπολογισμό και υποστηρίζει πως τις επιβάλλει η ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα