Γερμανία: Άνοδος της καταναλωτικής πίστης

Ανάκαμψη του ηθικού των Γερμανών καταναλωτών προβλέπει για τον Φεβρουάριο η εταιρεία ερευνών GfK, η οποία εκτιμά ότι τον επόμενο μήνα ο δείκτης καταναλωτικής πίστης θα αυξηθεί για πρώτη φορά κατά το τελευταίο τρίμηνο.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν στον Τύπο μόνο λίγες αρνητικές αναφορές σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους, οπότε οι Γερμανοί στρέφονται και πάλι σε γενικότερα πιο ευχάριστες, εσωτερικής φύσης, ασχολίες», εξηγεί ο εκπρόσωπος της GfK

Ρολφ Μπουρκλ και κάνει λόγο για αναμενόμενη άνοδο του δείκτη κατά 5,8 μονάδες. Η άνοδος, όπως λέει, αφορά τόσο την ασφάλεια στην αγορά εργασίας όσο και την επικείμενη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζεται από όλα σχεδόν τα Ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας, ενώ για «διστακτική τάση ανάκαμψης» μιλά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας στην τελευταία έκθεσή της, αναφερόμενη κυρίως σε θετικά μηνύματα για τον βιομηχανικό κλάδο, προερχόμενα από τις παραγγελίες χωρών έκτος Ευρωζώνης.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας της GfK που υποδεικνύουν πολύ περιορισμένη ροπή των Γερμανών προς την αποταμίευση, γεγονός το οποίο ενισχύει την πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και την εκτίμηση ότι «παρά την σημερινή ηρεμία στις διεθνείς αγορές, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον χρηματοοικονομικό τομέα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα