Γενναιόδωρες οι αυξήσεις στους στρατιωτικούς

Γενναιόδωρο προς τους στρατιωτικούς και τους απόστρατους είναι το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, με δεδομένη φυσικά την οικονομική συγκυρία και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Στο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 414,7 εκατομμύρια ευρώ που προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει ως αναδρομικά στους στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, στο Δικαστικό Σώμα και στους συνταξιούχους αυτών το 2015. Ωστόσο, οι αναπροσαρμογές αυτές, δεν συνιστούν πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου

της Επικρατείας , σύμφωνα με την οποία οι μισθοί και οι συντάξεις των στρατιωτικών, των Πυροσβεστών, των Λιμενικών και των Αστυνομικών, θα πρέπει να επιστρέψουν στο μισθολογικό καθεστώς του Ιουλίου του 2012, αφού οι σχετικές περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Όμως, οι στρατιωτικοί θα διαπιστώσουν με τη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου που θα δοθεί την 27η Νοεμβρίου, ότι υπάρχουν αυξήσεις. Στην μισθοδοσία αυτή εκτός από τη μηνιαία αύξηση που θα κυμαίνεται ανάλογα με τον βαθμό 15 έως και 268 ευρώ περίπου, θα υπάρχουν και τα αναδρομικά 6 μηνών αφού από την 1/7/2014 ισχύει το νέο τροποποιημένο μισθολόγιο.

Επίσης μέσα στο 2015 θα αρχίσει και η καταβολή των αναδρομικών 24 μηνών, που θα δοθούν σταδιακά σε 8-12 μηνιαίες δόσεις. Ενδεικτικά, τα αναδρομικά που θα πάρουν οι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς είναι: για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τα αναδρομικά φθάνουν τα 5.120 ευρώ, για τους αρχηγούς σε όλα το όπλα και τα σώματα τα 4.456 ευρώ, τους αντιστράτηγους τα 3.529 ευρώ, τους υποστράτηγους τα 2.793 ευρώ, τους ταξίαρχους (και αντίστοιχους βαθμούς σε ΕΛ.ΑΣ, ΛΣ, ΠΣ) τα 2.378 ευρώ, τους συνταγματάρχες τα 1.780 ευρώ, τους ταγματάρχες τα 1.260 ευρώ, τους λοχαγούς τα 1.080 ευρώ, τους υπολοχαγούς τα 856 ευρώ, τους ανθυπασπιστές και τους αρχιλοχίες τα 545 ευρώ.

Γενικά, οι στρατιωτικοί θα πάρουν πίσω το 40-50%, αυτών που δικαιούνται, δηλαδή των ποσών που έπαιρναν, στην περίπτωση που θα εφαρμοζότανε ακριβώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι αυξήσεις που θα δοθούν τελικά στους βασικούς μισθούς των στρατιωτικών θα είναι κλιμακωτά από 6% μέχρι και 12% (Επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ στο «Π»).

Επίσης προβλέπονται και αυξήσεις στα επιδόματα που λαμβάνουν οι Στρατιωτικοί που θα κυμαίνονται από 6% έως και 20%, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης. Για τους συνταξιούχους , συνολικά οι αυξήσεις δεν θα είναι στο 40 με 50% των συντάξεων του Αυγούστου του 2012, αλλά κατά ένα ποσοστό ακόμη μικρότερο περίπου στο 20% λόγω των ΛΑΦΚΑ που μεσολαβούν.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν έτοιμο το σχέδιο των αυξήσεων των στρατιωτικών, εν ενεργεία και αποστράτων, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα