Γαλλική χρηματοδότηση για το Άουσβιτς

Η γαλλική κυβέρνηση αποδέσμευσε ποσό πέντε εκατομμύρια ευρώ να χρησιμεύσει στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ναζιστικού κολαστηρίου Άουσβιτς-Μπιρκενάου στη νότια Πολωνία, βεβαίωσε σήμερα στη Βαρσοβία το Συμβούλιο που διαχειρίζεται σήμερα τον μουσειακό αυτόν χώρο.

Το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί σταδιακά με ορίζοντα πενταετίας. Η αρχή θα γίνει το προσεχές έτος, διασαφηνίζεται.

Στη Γαλλία ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν η ακαδημαϊκός Σιμόν Βέιλ, που έχει κρατηθεί στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου,

επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, πρώην υπουργός Υγείας.

Γαλλία είναι κράτος που το περίπλοκο παρελθόν της διέπλασε πανίσχυρους δεσμούς ανάμεσα στην ιστορική διαδρομή και την συλλογική ταυτότητα. Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι οπωσδήποτε παρούσα σήμερα στη Γαλλία, στο δημόσιο βίο, στην Παιδεία, σε πολλές πρωτοβουλίες στο κοινωνικό πεδίο", αναφέρει από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου του Άουσβιτς, Πιοτρ Σιβίνσκι.

Για το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1947, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η διαφύλαξή του προϋποθέτει την προσφορά από τη διεθνή κοινότητα συνολικά 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυλάσσονται εκεί χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα κρατούμενων.

Μαζί με τη γαλλική συνεισφορά, έχουν συγκεντρωθεί τώρα τα 97 εκατομμύρια ευρώ, βεβαιώνει ο κ. Σιβίνσκι.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία έχει χορηγήσει 60 εκατομμύρια ευρώ, η Πολωνία 10 εκατομμύρια ευρώ, η Αυστρία 6 εκατομμύρια ευρώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες 15 εκατομμύρια δολάρια, η Βρετανία 2,5 εκατομμύρια λίρες (2,8 εκατομμύρια ευρώ), η ΕΕ 4 εκατομμύρια ευρώ, το Ισραήλ 3,5 εκατομμύρια σέκελ (900 χιλιάδες δολάρια).

Από την αρχή του 1940 έως το τελευταίο έτος του πολέμου, το 1945, τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο γυναικόπαιδα και άντρες, στη συντριπτική πλειοψηφία Εβραίοι από όλη την κατεχόμενη από τους ναζιστές Ευρώπη, βρήκαν τραγικό θάνατο στους χώρους του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Στο Μπιρκενάου λειτουργούσαν κρεματόρια επί 24ώρου βάσεως.

Το 2010 πιο πολλοί από ένα εκατομμύριο άνθρωποι περιηγήθηκαν στο Μουσείο συνολικής έκτασης περίπου δύο χιλιάδων στρεμμάτων.

Από τους θαλάμους όπου στοιβάζονταν οι κρατούμενοι και τα υπόλοιπα κτίρια, τα 300 κτίρια είναι ερειπωμένα σήμερα, ενώ τα 155 έχουν διατηρηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα