Γαλλία: νέα διαδικασία για τα μεταλλαγμένα

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναρχίσει από την αρχή "η ευρωπαϊκή διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και ελέγχου των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των φυτοφαρμάκων", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.

"Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας, την υπουργό Οικολογίας και τον υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα Κατανάλωσης να θέσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αίτημα της κυβέρνησης να ξαναρχίσει από την αρχή η κοινοτική διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και ελέγχου των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των φυτοφαρμάκων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου

Γεωργίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, οι γνωμοδοτήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από δύο γαλλικές αρχές ελέγχου, την Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και το Ανώτατο Συμβούλιο Βιοτεχνολογιών (HCB), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη του Γάλλου καθηγητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί για το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι NK603 και το φυτοφάρμακο Roundup "δεν είναι ικανή να θέσει υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες αξιολογήσεις".

"Στη βάση αυτή, δεν υπάρχει επομένως λόγος να επανέλθουμε στις εγκρίσεις που έχουν δοθεί στον αραβόσιτο NK603 και το φυτοφάρμακο Roundup", συνεχίζει.

Ωστόσο "η κυβέρνηση διατηρεί την πρόταση που διατύπωσε η ANSES για την ενίσχυση των μελετών για τις συνέπειες μακροπρόθεσμα της κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και φυτοφαρμάκων".

"Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρηθεί το μορατόριουμ στη Γαλλία για τους εγκεκριμένους για καλλιέργεια στην ΕΕ γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς".

Η ANSES απέρριψε σήμερα τα συμπεράσματα της αμφιλεγόμενης έρευνας για το διαγενετικό αραβόσιτο ΝΚ603 που παράγει η Mosanto, υπογραμμίζοντας "τις αδυναμίες" της έρευνας αυτής και ζήτησε τη διεξαγωγή ερευνών για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και φυτοφαρμάκων.

Η ANSES, τη γνωμοδότηση της οποίας είχε ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση, υπογράμμισε ωστόσο την "πρωτοτυπία" της μελέτης του καθηγητή Σεραλινί, "ο οποίος προσέγγισε ένα θέμα το οποίο έχει πολύ λίγο μελετηθεί μέχρι σήμερα: αυτό των συνεπειών μακροπρόθεσμα" από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και φυτοφαρμάκων.

Η υπηρεσία αυτή υπογράμμισε "τον περιορισμένο αριθμό δημοσιεύσεων που αφορούν τις ενδεχόμενες συνέπειες μακροπρόθεσμα" της κατανάλωσης αυτής.

Ωστόσο οι έρευνες του Γάλλου επιστήμονα "δεν επιτρέπουν να αμφισβητηθούν οι προηγούμενες θεσπισμένες αξιολογήσεις για τον αραβόσιτο ΝΚ603 και το Round-up", τόνισε η ANSES.

Για την υπηρεσία αυτή, η βασική αδυναμία της μελέτης του Γάλλου καθηγητή αφορά το γεγονός ότι τα συμπεράσματα που προβάλλει δεν υποστηρίζονται επαρκώς από τα δεδομένα "τα οποία δεν επιτρέπουν την εγκαθίδρυση επιστημονικά της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου και/ ή φυτοφαρμάκου και των προβλημάτων υγείας που διαπιστώθηκαν".

Ως εκ τούτου

Keywords
Τυχαία Θέματα